De første tomater

De sidste par dage har jeg plantet Tiny Tim, Roma og White Currant tomatplanter ud i køkkenhaven, det kunne godt have været sket mellem Grundlovsdag og Skt. Hans, men ting tager tid, så det er først blevet nu.
Tiny Tim er en busktomat som ikke skal knibes, Roma en blommetomat som egentlig bedst egner sig til drivhus og White Currant er en ribstomat som godt kan gro i køkkenhaven.
I naturen gror tomater hen af jorden og ikke op af pinde, når grenen rammer jorden slår den let rødder og kan derfor blive kæmpe under optimale forhold. Det er bedst at binden den op herhjemme da vi har meget fugt og regn, som tomaten ikke bryder sig om, men jeg vil nu alligevel prøve at lade dem vokse frit på jorden, det har trods alt været en tør sommer indtil videre.
Der er grønne tomater på alle planter jeg har sået, også dem som stadig ikke er kommet ud af deres 10 cm potter, de fleste står i 10L potter og 6 af dem står i plantesække. Næste år, vil jeg bestræbe mig på kun at så planter til de 10 L potter jeg har og ellers til friland.

Jeg har høstet de første 4 tomater af en potteplante ‘Stupice‘ der står i udestuen, den smager lidt af en cocktailtomat. 
Her ses den til højre og bøftomaten ‘Brandi‘ til venstre.

Til næste år vil jeg så lidt senere end jeg startede i år. Man kan godt så tidligt, men så skal der kunstigt lys til, ellers bliver de ranglede. Dem jeg såede et par uger senere fik en flottere form og indhentede de første alligevel, så det var bare ekstra bøvl.

Jeg har erfarede at det er super vigtigt hele tiden at holde dem i vækst: pot om! pot om! pot om! Nok lys og varme. I de kolde måndeder er det allerbedst med lidt varme og meget lys, dvs. 10-15C rum, nordvendt vindue.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.