Spartel “en masse” og malearbejde generelt

Ja nu kører spartle/slibe arbejdet for fulde gardiner. Vi er nu på tredje spand spartelmasse – alle af forskellig type – og der kan helt sikkert kåres en vinder. De tre typer opsummeres her:


Yunik letspartel medium fra Bygma(ca. 150 kr for 10 liter):
Nem at fordele, rimelig hurtigt hærdende men synker en del. Let krævende at slibe på, men “nem” i forhold til næste kandidat.


Billig håndspartel fra Bauhaus(ca. 100 kr for 10 liter):
Svær at fordele, meget tynd, hurtigt hærdende men synker virkelig meget. Skruer skulle i stor stil spartles efter, og revner fyldt med ovennævnte skulle spartles op mod 4-5 gange! Ikke nem at slibe heller, kræver meget arbejde.


Dana letspartel medium(ca. 150 kr for 10 liter):
Ok at fordele – har en tendens til at have luftlommer i sig, så massen skal lige motioneres lidt med spartlen. Nem at trække ud i tyndt lag, og synker mindst af de tre vi har prøvet. Klart den letteste at slibe, markant hurtigere at slibe end de to andre.


Slibepapir
Selve slibepapiret har også en del at sige for arbejdet. Jeg startede med at købe nogle færdigskårne strimler i bauhaus der passede nogenlunde til slibeklodsen. Mærket var “bauhaus”, altså ukendt fabrikat med deres eget stempel på. Jeg var så på Carl Ras håndværkermesse og købte en rulle af noget Dragon slibepapir korn 80. Det er gult i kornet, og har den fordel at det ikke revner når det foldes. Jeg ærgrer mig over ikke at have købt en rulle i korn 120 + 240 også af samme kvalitet, for det er virkelig top kvalitet. Det tager utrolig godt fat, og er dermed hurtigere at slibe med. Yderligere har det en meget lang holdbarhed. Jeg vil tro den rulle jeg har købt holder til at slibe alt gipsarbejde i hele huset. Det groteske er at Dragon papiret uden tvivl er billigere end bauhaus papiret, men man skal jo så også selv rive et stykke af rullen hver gang det skal skiftes.


Girafsliber
Det er absolut også anbefalelsesværdigt med en girafsliber, det har vel taget mig 3 timer at slibe samlinger og skruer på væggene på 9 kv. meter. Den kan jo desværre ikke komme ud i hjørnerne og kanter, så der glæder jeg mig over mit nyfundne kvalitetsslibepapir og en god stor slibeklods. Men når det kommer til større flader er det et suverænt apparatur. Med støvsuger på støver det vel kun 10-15% af hvad slibearbejde ellers giver af støv – og det er IKKE så lidt endda.


Glasfilt
Vi har også prøvet to forskellige typer glasfilt, den ene er et dana produkt til 80 kroner for 25 meter i bauhaus, og andet var noget no name “Professionel kvalitet” fra Beckmann til 120 kroner for 25 meter. Kvalitetsforskellen er marginal, og det var faktisk til den billige variants fordel når det kom til at skulle arbejde mod indvendige hjørner. 

Maling
Vi har købt Sadolin gl. 5 maling på tilbud i Bauhaus til 400 kroner for 11 liter til at male lofter med. Man mærker tydeligt at det er en kvalitetsmaling. God tyk at arbejde med, veldækkende og stænker heller ikke så meget. Da vi så ville have den tonet, kneb det godt nok for bauhaus. De var faktisk ikke i stand til at lave os en farveprøve på nogen af de to farver vi ellers havde udset os. Turen gik herefter til Beckmann som prompte lavede farveprøver der levede op til forventningen. Den maling var nu også helt fin at male med. Selv med en mørkegrøn var der tilfredsstillende dækning efter andet lag. Vi blandede så den mørkegrønne op i Sadolin malingen for at få en lysere grøn farve da væggene i soveværelset skulle todelt tone-i-tone. Det kan hertil nævnes at vi fik rabatkort til Beckmann med 5% rabat, og de var faktisk i forvejen lidt billigere med deres maling end Bauhaus’ “Swing Color” der skulle matche kvalitetsmæssigt. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.