2 dages rugbrød

Jeg har fået mig en EVA rugbrødsform, den af aluminium og silikone indvendig, og den er helt fantastisk! Jeg har haft utallige rugbrødsforme, men det er så bøvlet med bagepapir og dem af teflon bliver ridset og ruster. Det her er noget der duer! Indtil videre… Jeg skal ikke kunne sige om silikonen bliver dårligere med tiden.
Brødet glider lige ud af formen, voilá!
Den kun må vaskes i vand, men snavset glider også let af.
Et minus er at man ikke må lade den stå i blød, og det tolker jeg videre på at man så heller ikke må lade brød hæve i den.

Rugbrød på 2 dage
Denne opskrift passer perfekt til en EVA rugbrødsform på 11x30cm.
1 liter vand
En god klump surdej
1 spsk salt
500 g knækket rug
600 g groft rugmel
100 g hørfrø
Dag 1
Det hele blandes godt sammen og skal stå til næste, gerne lidt lunt med et klæde over.
Dag 2
En klump tages fra til surdej.
Dejen fyldes i en rugbrødsform eller 2 afhængig af hvad man har.
Bag i 2 timer ved 175C, sluk ovnen og tag brødet ud af formen og sæt ind igen i 1 time på eftervarmen.
Når det tages ud kan det evt. pensles med lidt olie.

Jeg synes rugbrød holder sig bedst ved at blive viklet ind i bagepapir eller et viskestykke og så i en pose. Hvis man pakker det direkte i en pose, bliver skorpen gummiagtig synes jeg.

2 Replies to “2 dages rugbrød”

 1. Hej, sikke en storartet blog, du bedriver. Jeg har snust rundt i et par timer her til aften, og bliver dejligt klog, hvis jeg selv skal sige det. Der er sørme meget at blive klog på.
  Jeg har både været i haven, i biskole og i kompostdyngen. Nu er jeg endt i køkkenet.

  Jeg har selv forsøgt mig med surdej en del gange efterhånden, men jeg kan være et skrammelhoved til rutiner. Sidst gik det dårligt – det var et forsøg på en speltsurdej her i vinter.

  Nu har jeg så i anden forbindelse anskaffet mig en spire-anordning, og spirefrø skal skylles to gange dagligt. Det klarer jeg sådan omtrent, så derfor tænkte jeg, at jeg godt tør gøre forsøget igen med surdej.

  Det lykkedes for mig engang for ca 5-6 år siden at opfostre en surdej nogle måneder, som jeg havde stor glæde af, især til rugbrød. Opskriften på surdejen husker jeg ikke. Jeg har Claus Meyers bagebog, som jeg sikkert har brugt dengang, og nogle af Plums bøger, men de er pakket ned og opmagasineret. Jeg kan sagtens finde opskrifter på andre websites, men nu så jeg, hvor fin din surdej så ud, fik blod på tanden og vil selvfølgelig gerne prøve at efterabe.
  Derfor har jeg søgt på dine tags, men uden held. Har du et godt link, eller måske har jeg overset din egen opskrift?
  Det kan både være til mørkt og lyst brød, men helst groft, hvis jeg skal vælge. Hvis du i sin tid har fået en aflægger hos en anden, må jeg på jagt på nettet 🙂
  Bedste hilsner
  Mette

  1. Tusind tak for din søde kommentar! Jeg er glad for at du har kunne bruge så lang tid på bloggen 🙂 Beklager jeg ikke har svaret noget før, men jeg har desværre ikke mulighed for at være så aktiv mere.
   Jeg har ikke nogen decideret surdejsopskrift. Jeg plejer at tage en klump fra når jeg laver alm bolledej af hvede og så give den lidt rugmel og lade den stå på bordet, til den hæver op og klasker sammen. Så ryger den på køl til jeg skal bruge den. Tror ikke det er den korrekte måde, men det virker for mig. Jeg har også Claus Meyers bog og den er helt genial, så er sikker på du sagtens kan følge den vejledning med succes.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.