Spagnum som strøelse

I sidste uge, læste jeg i en bog, at man kan bruge (ugødet) spagnum som strøelse til høns og kaniner (men de skal stadig have stråfoder ovenpå), intet mindre end genialt, hvis det virker!
Jeg har efter følgende googlet lidt og set til skræk og advarsel at der var en landmand der havde brugt ikke-varmebehandlet spagnum som strøelse, hvorefter hans grise havde fået fjerkræstuberkulose, grundet at spagnummen ikke var til staldbrug.
Det viser sig at den spagnum de havde på min nærmeste planteskole kan fåes i 300 liter til 130 kr og så er den godkendt til staldbrug, fedt! Selvom dyrene næsten lige var blevet skiftet, kunne jeg ikke vente, så både høns og kaniner går nu på spagnum, hvor kaninerne kun har fået spagnum i toilethjørnet og halm ovenpå. Hønsene har fået i hele huset.
Spagnum skulle være en af de bedste strøelser til at holde bunden tør og mindske ammoniakdampe.
Og så er det jo helt fantastisk at man bare kan drøne det direkte i køkkenhaven eller bedene, for hidtil har jeg kørt det på komposten, da det enten har været spåner eller halm, som jo først skal omdannes.

En skeptisk høne ser den nye bund an

7 Replies to “Spagnum som strøelse”

 1. Tak for tippet – det vil jeg bruge til mine sommerkaniner når de ankommer – håber Miljøfoder har det rigtige spagnum ellers må de skaffe det – står der Killebergs Torv på sækken???
  Mvh Frønørden

 2. Hej – din blog dukkede op i en google søgning. Må jeg ikke rette en misforståelse? Det er kun i svinestalde at man skal være opmærksom på hvilken tørv man benytter, da der netop er risiko for fjerkræstuberkulose. Derfor er der i SPF systemet kun to godkendte leverandører (udover leverandører af varmebehandlet tørv). Killebergs Torv er ikke en af dem.

  Jeg har skrevet meget mere om tørv som strøelse på http://www.erfaland.dk
  Direkte link til debatten der: http://erfaland.dk/Al-staldteknik-og-andre-tekniske-losninger/190-Sv-Valg-af-stroelse-svin.html#1017

  Og så held og lykke med tørven.
  Mvh
  Michael Rode

  PS. hvis der bliver hård frost i løbet vinteren så vil jeg anbefale at du supplere med halm, hør eller hamp i hønsehuset da tørven vil klumpe sammen i frost vejr.

 3. Hej Michael,

  1.000 tak fordi du ville kommentere på mit indlæg, jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste der kan bruge dit svar!

  Jeg har brugt spagnum lige siden dette indlæg, dvs. 7 mdr, og har været utrolig glad for det, især hos hønsene.
  Kaninerne har jo deres toilethjørne, så de er ret renlige, men hønsene har toilet over det hele og når det har regnet og de har blafret rundt udenfor, har det været svært at holde bunden ordenlig tør, men jeg synes spagnummen virker rigtig godt uden at der skal ligge et 20 cm lag.
  Kaninerne får selvfølgelig halm, men hønsene får også lidt, fordi de elsker en god bunke halm som de kan sprede 🙂
  Det lyder som en god idé med hamp/hør som supplement til frosttider, jeg mindes ofte at have kæmpet med frosne plantesække, de er helt umulige at få hul på!

  Hilsen Didde

  1. Det vil jeg tro, jeg er senere blevet klogere og fundet ud af at spagnum ikke er den mest bæredygtige rute at gå. Og hvis vi fortsætter det massive forbrug, vil vi løbe tør. Så vi er gået over til træspåner fra drejebænken og motorsav.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.