Gammeldaws æblekage

For ca. 3 år siden lavede bogholderen, Karin, på mit gamle arbejde 6 kæmpe skåle æblekager. Hun havde ristet kageraspen og kogt mosen derhjemme, men hun samlede og piskede flødeskum på arbejdet. Da vi ikke var mere end 10-15 mennesker der var der den dag og hun havde lavet 6 store skåle (hun brugte 2 liter fløde til toppen), følte jeg mig en anelse forpligtet til at i det mindste smage dem, trods jeg aldrig har brudt mig om æblekage.
Men jeg var ved første bid blevet omvendt, den smagte himmelsk! Jeg spiste så jeg var ved og sprænge og så trillede jeg ellers ind på hendes kontor for at tigge om opskriften. Til de æblekager hun lavede den dag, brugte hun Gråsten æbler, men jeg har lavet det med alle mulige sorter siden.
Til forskel for de æblekager jeg ellers har smagt, brugte hun hverken makroner eller havregryn. 
Det blev en tid med mange æblekager 🙂
Gammeldaws æblekage
Æblemos af skrællede, skivede æbler
Sukker så det passer
Evt. vaniljesukker
Æblekagerasp: Tvebakker, sukker, smør
Piskefløde
Æblemos: Der koges en mos af æbler og når den er kølet helt af plejer jeg at søde den og komme vaniljesukker i.
Æblekagerasp: Tvebakker kommes i en pose som lukkes og tæskes med en tom vinflaske eller kagerulle. Tvebakkekrummerne ristes på en pande med sukker. Man skal hele tiden røre rundt i det for at være sikker på det ikke brænder på. Når det er gylden kommer jeg en god klat smør ved.
Kan gemmes i en lufttætbeholder.
Æblekagen samles ved at lægge æblemos skiftevis i lag med et drys kagerasp.

På toppen kommes der flødeskum på og der kan pyntes med lidt klatter ribsgele. Flødeskummen skal ikke piskes for hårdt, så er den svær at fordele.
Spises straks så kageraspen stadig er knasende.

0 Replies to “Gammeldaws æblekage”

  1. mums – det er bare så godt, jeg kogte en vaniljestang i som jeg havde til overs fra kornene, og så brugte jeg mørk moskovadosukker til at søde, det kan mosen en god dybde… 🙂 En klassiker man ikke skal glemme.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.