Fra lysestumper til lys

De sidste måneder har jeg samlet lysestumper i en skotøjsæske som jeg ville omsmelte til nye lys. For et par år siden så jeg Bonderøven til jul, omsmelte en masse stumper til lange smalle lys, det så rigtig hyggeligt ud, men jeg tror jeg vil synes det er sjovt en enkel gang eller to. Så jeg har valgt at lave en lidt hurtigere version, at omsmelte dem i glasstager i stedet.

Hurricanelys af smeltede lysestumper

Sådan gjorde jeg:
Jeg havde nogle brugte hurricane glas, som fik en gang kogende vand, så jeg kunne få den gamle stearin ud. Soden kom af med et vådt stykke køkkenrulle.

Brugte hurricane stager

Jeg bandt en lille knude i den ene ende af vægen og fastgjorde den i et par dråber varm stearin i bunden af glasset. 

Fastgørelse af vægen i bunden af glasset ved et par dråber stearin

Så viklede jeg den anden ende af vægen på en tusch og så var de klar til stearin.

Vægen holdes lodret vha. en pen eller en halvåben saks

Jeg klippede alle de sorte væger af lysestumperne og kom den ned i en gryde, som kun kommer til at have det formål, men jeg har set at man også kan gør det i en konservesdåse.De væger der var inde i lyset, fiskede jeg efterhånden op af gryden som det smeltede. Det var ikke så slemt da jeg havde en del bloklys.
Gryden satte jeg på toppen af vores brændeovn, men da det er en moderne ovn, kommer der ikke så meget strålevarme i toppen som en god gammel morsø, så den smeltede kun et par cm, så det tog lidt tid, da jeg måtte hælde det over løbende.
Men det er skønt at vide at de er lavet næsten helt gratis.

Langsom smeltning af stearin på en moderne konvektionsovn

0 Replies to “Fra lysestumper til lys”

 1. Det er en god ide – jeg har også samlet lysstumper..Jeg har en plan om at lave lys i rustikke potter, men har været lidt i tvivl om hvordan jeg lige skulle gribe processen an.. Så tak for lidt gode råd ;0) nu er jeg (desværre) ikke ejer af en brændeovn, men tror du ikke gost jeg kan smelte dem ved lav varme i en gryde på komfuret??
  God aften..

 2. Super. Jeg smelter også lys og laver dem til nye. Samler selv om min mor er storleveradør.
  Jeg samler en masse og støber så nye bloklys af dem.
  Ulempen ved den model kan være at de mange slags lys ikke giver en homogen masse hvor man kan regne ud hvilken vægetykkelse der skal bruges (fordi man ikke kender det det præcise indhold af stearin, parrafin osv – som kræver forskellig tykkelse for at brænde pænt) – så nogle af dem løber lige pludseligt meget – andre brænder bare perfekt hele vejen igennem – det kommer an på hvad der lige var i gryden da de blev lavet. Men hvis de stilles på et fad hvor de gerne må løbe lidt er det jo bare charmerende – jeg lægger lige et billede af et flot løbende et op på min side.
  Når man støber i noget som her er man helt ude over den slags bekymringer ;o)
  Hyggeligt og fint er det.

 3. herligt, også med at du brugte varmen fra brændeovnen, det er da mega sejt. Jeg bruger fyrfadslys, så jeg har ingen rester… men måske kunne jeg skaffe nogle på jobbet? hmm, ikke dårlig idé.

 4. Hej med jer,
  Væggerne er købt i Panduro og man skulle også kunne smelte på et komfur, men i vandbad iflg. de kilderjeg har fundet, pga. brandfaren.
  Jeg havde slet ikke overvejet at forskellige lys, ville have forsk. smeltetemperaturer, så det er bar held i dovenskab at jeg har fundet en metode der tager højde for det!
  Jeg har også sat min mor til at samle ind for mig, vi må ikke have levende lys på mit arbejde, men jeg kan selvfølgelig høre mine kollegaer ad 🙂

  Hilsen Didde

 5. Jeg har samlet lysstumper i et stykke tid nu, men har ikke fået taget mig sammen til at smelte dem om. Men med denne metode, ser det både nemt og godt ud.

  Nu er det der vel kun det luksus problem, at man ikke kan få nok stumper 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.