Formering af grundstammer – del 1

For at spare lidt penge til næste år, vil jeg prøve at formere nogle af de æblegrundstammer jeg købte i år.
Jeg har læst at man kan hyppe grundstammerne, for at de så danner flere rødder. Så jeg tænker at hvis man klipper dem et par cm over jorden og lad dem skyde, kan man hyppe dem og derved få 2 grundstammer ud af en. Men så skal jeg ofre en del grundstammer i år, for at få nok øvemateriale til næste år.
Min far har haft held med at stikke afklippede grundstammer i jorden som stiklinger, hvor de villigt slog rod, så der er også en mulighed.

Efter min søgen på nettet efter den mest effektive måde, faldt jeg over en kommentar på en haveportal (som jeg ikke kan finde igen…), hvor der var en der gravede dem ned vandret og den metode tror jeg virkelig kan give et godt afkast, så jeg har ofret nogle M7 stammer og 1 x M9 stamme til forsøget. Da vi har mange mosegrise i haven, har jeg også lavet et forsøg i potter, da jeg er bange for at deres hemmelige position bliver afsløret af en mosegrisebande.

Vandret formering af grundstammer i haven
Jeg har gravet en ca. 15 cm dyb rende i samme længde som grundstammen.
Her har jeg lagt grundstammen ned og dækket roden til med jord, så det er i plan med resten af bedet.
Resten af grundstammen ligger frit i renden og nu ventes der til den begynder at skyde.
Det er så meningen at jeg vil dække hele stammen til, når den er skudt godt op, så man hypper skuddene, så de gerne skulle danne rødder og være klar til opgravning næste vinter.

Der graves en rende i samme længde som grundstammen
Roddelen dækkes til med jord

Vandret formering af grundstammer i potter
Jeg har sat grundstammerne i potter, som jeg ville gøre det med almindelige grundstammer jeg skal pode. Så hvis man allerede har pottet alle sine grundstammer, kan man stadig nå at formere til flere, eller hvis podningen slår fejl, kan man nå at “omdøbe” dem til formeringsstammer.
Potten vandes godt igennem og lægges nu ned, i spænd, så den ikke ruller. Nu vil skuddene skyde mod himlen på samme måde som dem i haven.
Det er så min plan at stammen skal dækkes og hyppes ligesom dem udenfor, så de danner rod ved hver enkelt skud.

Potten lægges ned og sættes i spænd

Hvad så, når de skal hyppes?
Hvis dem fra haven bliver gode og kraftige udenfor, vil jeg grave pottestammerne ud i samme bed til den tid. Men hvis dem i potterne klarer det bedre, så har jeg en plan om at beholde dem i drivhuset for at få det bedste ud af dem.
Men da de stadig skal graves helt ned med tiden, vil jeg prøve at finde en altankasse der er lang nok, så grundstammen kan graves helt ned i fuld længde.
Hvis man alligevel har en altankasse, kan man ligeså godt gøre det fra starten af, hvis man ikke har tænkt sig at grave dem ud i haven. Jeg tror de bliver større og kraftigere ved at opformere dem under glas.


Fortsættelse følger til sommer…