Såning af græskar og squash

For et par dage siden såede jeg en masse græskar, squash og lidt basilikum.
Køkkenhaven skal holdes til et minimum, da der er brug for ekstra fokus på byggeriet i år. Da jeg ikke er interesseret i at den ligger brak, så brændenælder og og andet selvsående ukrudt skal dække det hele til næste år og sprede deres frø hele sommeren, har jeg tænkt mig at gå efter de planter der breder sig ud over jorden. Så jeg vil så lave og brede planter.
Indtil videre har jeg besluttet mig for græskar og buskbønner, navnlig græskar kan virkelig fyld jorden godt ud med de store blade. Jeg har lidt forskellige frø, men jeg burde måske investere i nogle frø fra et kæmpegræskar, de må også have kæmpe blade 🙂

Såning af græskar og squash i plastkrus

Men indtil videre har jeg holdt mig til dem jeg har på lager:

 • Serpente di Sicilia (kalabas type), frø fra Italien
 • Nøgenfrøsgræskar af egne frø fra 2010: se her
 • Moskusgræskar frø fra et græskar fra Aarstiderne’s dogmekasse
 • Orange Sunshine græskar, frø fra Lila (Frøsamlerne)
 • Butternut squash græskar, frø fra Barney.dk
 • Moscade de Provence græskar, frø fra Italien
 • Zucchini squash, frø fra italien

Jeg har prøvet at google på hvornår man sår squash og græskar som skal på friland og det er der meget forskellige holdninger til. Så nu har jeg taget en rask beslutning.
Jeg har sået dem indenfor og når de har fået 2-3 blade kommer de i den uopvarmede udestue og engang efter Grundlovsdag kommer de udenfor, hvor jeg putter lidt halm rundt om dem så de kan holde varmen bedre.
Frøene er sået i echte såjord, lidt mod min gode vilje men Jacob synes jeg skulle prøve det, og placeret i fyrrummet da græskar helst gerne vil spire over de 25C.
Allerede efter 2-3 dage spirede basilikumen og jeg kan se at et frø af det lille græskar har skubbet lidt til jorden og jeg aner noget lysegrønt.

Serpente di Sicilia frø

0 Replies to “Såning af græskar og squash”

 1. oi hvis det skal være nemt og holde ukrudtet nede så er der intet der kommer op på siden af jordskokker. lug dem en gang også passer de sig selv hele sommeren. Det bliver sådan nogle store solsikke agtige planter der skygger for alt og udbyttet er som regel overordentligt tilfredsstillende. Jeg plejer at bruge hestebønner eller broadbeans og så jordskokker hvis jeg skal dyrke noget der kan udkonkurrere ukrudtet og spare mig for arbejdet. Broadbeans eller heste bønner bliver ca 1 meters penge høje og buskede og de kan sagtens tåle at blive sået tæt eneste ulempe er at de kan vælte i blæst hvis de står udsat. Jeg sår dem i rå mængder og dem vi ikke selv spiser bruger jeg til fodder ellers kan de tørres til vinteren men det er ikke besværet værd med mindre man er meget sulten.

 2. Hej Allan,

  Tak for input!
  Vi er ikke så pjattet med jordskokker og hestebønner desværre.. Jeg prøvede hestebønner men jeg synes ikke helt det fik min båd til at vippe.
  Vi har 3 steder på matriklen hvor den forrige ejer har sat jordskokker og som vi stadig prøver at få væk, der ryger lidt til kaninerne, men de kan slet ikke følge med i de mængder.

  Hilsen Didde

 3. Hej Didde…
  Hvid du plukker buketter af jordskok bladene og hænger til tørre i garagen og høster stænglerne når de er 2,5 cm i diameter… har du pragtfuldt vinter "grønt" til kaninerne. Man serverer stykker der er ca.15 lange og skåret igennem. Og et par blade morgen og afyen. Det er vitaminrigt kaninguf på højt plan…. mvh. en tidligere kaninejer…

 4. Hej Didde…
  Hvid du plukker buketter af jordskok bladene og hænger til tørre i garagen og høster stænglerne når de er 2,5 cm i diameter… har du pragtfuldt vinter "grønt" til kaninerne. Man serverer stykker der er ca.15 lange og skåret igennem. Og et par blade morgen og afyen. Det er vitaminrigt kaninguf på højt plan…. mvh. en tidligere kaninejer…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.