Citronverbena stiklinger

Citron verbena er en helt fantastisk krydderurt, som jeg aldrig bruger til noget, men bare må have alligevel.  Jeg har den faktisk mest fordi den har en køn grøn farve og fordi den dufter fuldstændig ligesom citron, i modsætning til citronmelisse som lugter af billig sæbe (ellers er billig sæbe parfumeret med citronmelisse). 
Jeg har haft kommet nogle blade af den i drikkevand, men er ikke kommet så langt med den ellers, men det gør ikke noget, for jeg det er så dejligt at bare kunne indsnuse den, når man pusler rundt om krukkerne.
I drivhuset vokser den som ukrudt, men den vil gerne skyde lange stængler afsted, så jeg kniber den, så den holder sig lidt busket og ikke så ranglet. Den vokser også fint udenfor, jeg har den bare i drivhuset, når der er plads.
Når man alligevel kniber planterne kan man jo lave stiklinger af affaldet, og lige som chilierne jeg skrev om den anden dag (se her), så er den utrolig nem at lave stiklinger af når den er i god vækst.

Citronverbena (moderplanten) skyder hurtigt der hvor man tager stiklinger fra

Sådan gør jeg:
Det er nemmest med de kraftigste stængler, da man let kan komme til at knække de små fine, hvis man fumler, men de sætter begge fint rodnet.
Stykkerne der bruges til stiklinger skal have minimum 2 bladsæt, men man kan også tage 3 (og måske flere, men det er ikke nødvendigt). Hvis man tager stiklinger med 3 bladsæt, skyder de som regel ny vækst ud fra de 2 øverste og sætter rod på det nederste punkt.
De nederste blade pilles af, så der kun er blade øverst på stilken. Man kan sagtens bruge topskudet, men jeg ville nive det øverste af når den kommer i vækst, så den busker, men det er ikke nødvendigt.
Hvis de er nogle tykke stængler (gammel vækst) og dermed store blade, klipper jeg halvdelen af bladet af, så den ikke har for voldsomt bladareal i forhold til stilk. 
Men hvis det er en tynd stilk (ny vækst) plejer bladene at være små og så klare den sig fint. 
Jeg sætter 3-4 stykker i en lille potte og sætter dem lyst, men aldrig i direkte sol, så kollapser de. Bladene må helst ikke røre hinanden eller potten, så hellere klippe lidt af spidserne i stedet. 
Efter 1-2 uger har de sat rod og der begynder at skyde ny vækst, så er de klar til hver deres potte og måske et nyt hjem hos naboen eller en kollega.

Unge citronverbena stiklinger der havde 2 og 3 bladpar
Citronverbena stiklinger har sat rod og ny vækst er i gang 
Citronverbena stikling med rod fra nederste nodie

9 Replies to “Citronverbena stiklinger”

 1. Hej Per,

  Bauhaus har haft dem som fast krydderurtesortiment de sidste 2 år og ellers så jeg dem på diverse markeder som feks. Roskilde Dyrskue og MAD food camp, der hvor de sælger krydderurter.

  Hilsen Didde

 2. Hej Maria,

  Jeg klipper den enten når den er lang nok til at lave stiklinger (2-3 bladpar) ellers lader jeg den bare vokse og høster bladene.

  Didde

 3. Hej
  Er du mon begyndt at bruge din citronverbena noget mere? Jeg bruger den ofte i dressinger og til dessert. Jeg har også lige lavet en citronverbenasnaps, som jeg er spændt på og det nyeste hit er at hælde kogende vand over og man har sig den nemmeste og dejligste kop sommerte.
  mange hilsner
  Hanne K

 4. JEg må indrømme at hele min citronverbena ryger i tekoppen, det smager så godt som rencitronte, så jeg får ikke brugt den til andet.
  Jeg har prøvet at tage den ind i vindueskarmen, men den har fået bladlus nu, så jeg har klippet den helt ned og bruser den godt i håb om at den vil skyde igen uden de forbistrede bladlus!

 5. Jeg har udelukkede citronverbena, fordi vi bruger den som garnish til gin-tonic. Hvis man giver den et lille “dask/klap” mellem sine hænder (man kan høre, hvornår man gør det rigtigt) hen over glasset og så smider den i gt`en efter klappet/dasket, tilfører det en vidunderlig duft og smag 😊🍋🧊🍸

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.