Blandede kyllinger – 5 uger

Det blev ikke til så mange kyllinger som jeg havde håbet på i år.
Jeg har haft gang i rugemaskinen og 2 skrukhøns, men det er i alt kun blevet til 7 kyllinger, 2 (+3-4 døde under skruk nr. 2) fra rugemaskinen og 5 fra skruk nr. 1.
Jeg ved der er kommet en ren Maran, en grønlægger/maran, en 3/4 maran/ 1/3 orpington, 2 lyse Sussex og så er der 2 gullige som enten er 3/4 maran/ 1/3 orpington, new hampshire eller new hampshire/barenevelder.

2 x 5 ugers lyse Sussexkyllinger (den forreste blinker)

Indtil videre synes jeg kun det ser ud til at det er en af de gule der er en hane, men det kan hurtigt ændre sig.
Jeg startede med at lægge æg under en skrukhøne d. 3/6 og startede rugemaskinen d. 5/6.
2-3 dage før at æggene under skrukken skulle klække, valgte grønlæggeren (æglægningsrace) at lægge sig skruk ved siden af hende og var MEGET beskyttende.
Så jeg flyttede den første skruk ud i skrukburet og lod den nye skruk ligge på snydeæg et par dage.
Da jeg hørte nogle af æggene pippe i rugemaskinen kom jeg dem ud under den nye skruk i håb om at hun var bedre til at klække dem end en flamingokasse med en elpære.
Der klækkede 3-4 stykker under hende, men desværre døde de allesammen.

Muligvis en New Hampshire/Barnevelder hanekylling

Ekstra opmærksomhed på skrukadfærd
Set i bakspejlet så tror jeg ikke skruk nr. 2 kunne finde ud af det. Hun vidste at hun skulle ligge på æggene, men bare ikke hvorfor. Alle andre skrukker jeg har haft eller set, laver små klukkelyde også selvom man ikke rører dem eller de ved man kan se dem. Allerede de sidste dage i ægget begynder kyllingerne og pippe og hønsemor svarer dem med klukken.
Udover det rykker de lidt på sig for at ligge ordenligt på æggene.
Men grønlæggeren lå bomstille og sagde ikke en lyd. Jeg har haft kigget flere gange og hun har slet ikke rokket sig og selvom jeg kunne høre en febrilsk pippen under hende har hun ikke bevæget sig eller givet en lyd fra sig, så jeg tror at hendes naturlige instinkt er avlet væk til fordel for massiv æglægning (5-6 stk om ugen).
Det var lidt sørgeligt at jeg ikke nåede at få dem ud og ind under den anden skruk inden de døde, men nu er jeg helt sikkert mere opmærksom på adfærden hos skrukdamerne før de får lov at få kyllinger, for de var godt nok vemodigt at hive de små pus ud under hende.
Jeg tænkte også om hun havde ligget der for kort tid, men da man sagtens kan smide daggamle kyllinger ind under skrukhøner i et meget tidligt stadie, tror jeg ikke det har været derfor.
Jeg har hørt om masser af æglæggere der har skrukket før og har været glimrende kyllingeførere, så det har nok bare være uheldigt at hun ikke har kunnet.

Grå grønlægger/Maran og sort/hvid stribet Maran/Orpington
Legbarfarvet/stribet Maran

Men i forgårs lagde hønemor et æg (man kan se det i baggrunden 2 billeder oppe) og kyllingerne fik ikke lov til at spise sammen med hende, så jeg tror ikke hun gider dem mere. Det er lidt tidligt synes jeg, men de er heldigvis ikke varmekrævende mere så de ryger ind til de andre her i weekenden og så får hele flokken voksefoder.

Alle 7 kyllinger med hønemor

0 Replies to “Blandede kyllinger – 5 uger”

 1. Hvor er det bare en fin flok!!! Spiser du dem eller sælger du dem?
  Jeg flytter nemli om et år eller 1½ og vil gerne have høns til den tid. Jeg går ikke så meget op i hvad de hedder. Jeg syns bare det er flot med forskellige høns og forskellige æg. Hvor køber man normalt sådan en broget flok?

 2. Vi spiser hanerne og hønerne skal levere næste års kyllinger og lidt kød.
  Jeg går heller ikke op i om det er racer eller ej, men går op i forskellig farvet fjerdragt og æggefarver, men for at det kan lykkes bliver man nød til at sætte sig lidt i racerne, ellers får man måske kun røde høns der lægger lysebrune æg.
  Man kan låne en fjerkræ standard på biblioteket, men den beskriver desværre ikke hvor gængse racerne er så det kan være svært at få fat i dem hvis man skal gå til specialklubberne hver gang, især hvis man er ligeglad med fast fodring (ren racefjerkræ). Til de sjældne racer synes jeg personligt også man skal lade de seriøse få de bedste dyr, altså dem der vil støtte op om avlen så de ikke helt dør ud. Men det regner jeg med bliver min pensionisthobby 🙂
  Jeg laver et indlæg en af dagene med de racer som jeg selv går med i tankerne, som har forskellig fjerdragt og forskellig æggefarver, så kan du få lidt inspiration. Så giver jeg dig også mit besyv med hvordan du kunne starte en ny flok op når du gerne vil have noget blandet.

  Didde

 3. Jeg tror vi må stoppe indførelsen af nye høns for i år. De 2 Sussex er lige døde ret pludseligt, så jeg vil godt være sikker på vi ikke har noget sygdom i flokken.
  De hang begge med næbbet men de andre er fine og friske, det er lidt mærkeligt at det kun er de 2 x sussex. Måske kom æggene fra syge høns.
  Men hvis i har igen til foråret så kunne vi godt være interesseret! Havde glædet mig sådan til at få nogle hvide høns.

  Didde

 4. Hej Didde

  Dine skrukproblemer kan sagtens have noget at gøre med, at hun har ligget for kort. Min erfaring er i hvert fald, at de skal være ordentlig skruk, før de får æg at ligge på. Selv om vores skrukhøns skal have kyllinger ude fra, lægger vi dem alligevel på snydeæg i tre uger 🙂

  mvh
  Anja

 5. Tak for input Anja! Jeg har ellers haft god erfaring med at smide daggamle ind unde skrumhøner der kun har ligge en lille uge, men det var også en meget skruklysten race, så det kan godt være det var lykkedes hvis hun havde ligget længere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.