Solbær/æble-marmelade med vanilje

Jeg er ikke så pjattet med bærstykker i marmelade, så jeg blender det som regel med en stavblender til sidst og giver det et opkog igen. Men solbær forbliver lidt hårdt selvom det får et drøn med stavblenderen, så jeg har prøvet en anden teknik som var ret vellykket.

Jeg koger først en saft af solbær som jeg tilsætter til det andet frugt jeg nu vil blande solbær med. Jeg synes solbær bliver for kraftigt alene, så jeg blander det med noget andet for at tynde smagen, man kan som regel kun smage solbær alligevel.
Røde (muligvis Discovery) æbler

I dag fik jeg lavet en solbær- og æblemarmelade sammen med min mor som blev rigtig god og lækker blød. De første af mine forældres æbler er næsten modne og solbærene var begyndt at rynke lidt, så timingen var fin.
Hvis æblerne er overmodne er der nemlig ikke meget pektin i og så tykner det ikke. Det er også vigtigt at solbærene koges som beskrevet og ikke i en saftkoger, da pektinen så bliver i bærrene og resultatet bliver en tynd sjappet marmelade. Pektinen kommer ud af bærrene ved en god kogning og gerne lidt piskeri.

Solbær og æble marmelade med vanilje
350 g solbær
Vand så det knap dækker solbær (ca. 2 dl)
500 g renset æble i tern (ca. 5 stk)
200 g sukker
1-2 spsk vaniljesukker eller 1 vaniljestang

Solbær kommes i en gryde og der hældes vand i så det knap dækker. Det koges op og simrer i ca. 20 min ved svag varme. Saften sies og gryden skylles. Æbletern og solbærsaft kommes i gryden med sukker og vanilje og det koges op og simrer til æblerne er udkogt (ca. 20 min). Det hele hældes i en høj stavblenderbeholder og blendes til det er jævnt. 
Så kommes det tilbage i gryden og varmes op til kogepunktet og lader det boble lidt før det hældes på skoldede glas.
Æbletern i solbærsaft 
3 glas æble og solbær marmelade

0 Replies to “Solbær/æble-marmelade med vanilje”

  1. Uha, her i familien er vi pjattede med solbærsyltetøj. Vi laver mest "Piratsyltetøj" – der er lige tilsat en sjat rom og så kogt op. Ugleungerne elsker det, især hvis de får lov at putte pålægschokolade på!

  2. Pålægschokolade på solbærsyltetøj? Det lyder pudseløjerligt… Det vil jeg prøve næste gang vi køber pålægschokolade.

    Godt at høre, Helene, så er det da ikke helt spildt 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.