Hjemmelavet svampemycelium

Hvad er svampemycelium?
Svampe mycelium er hvad der svare til en plantes rodnet, hvor selve svampene er blomsterne, som danner sporer (frø). Man kan ikke få svampe uden mycelium, men mycelium kan sagtens leve og trives fint uden af sætte svampe, hvis forholdene ikke er til det.
I naturen bliver forholdene til at svampene dukker frem på forskelige årstider, men hvis man dyrker dem under kontrollerede forhold, kan man selv styre hvornår man vil have dem til at blomstre.
Man kan købe svampemycelium hos forskellige netbutikker og nogle gange på planteskoler, men man kan også lave det selv ud fra svampe fra dagligvarebutikkerne.

Østershatte købt i løs vægt med hvid pels (mycelium) på stokkene

Når man har dyrket svampe på en halmballe og den er færdig med at give svampe, har man faktisk en hel halmballe fyldt med mycelium, der er klar til at komme over i en ny halmballe/træstub/andet. Så længe man giver sit mycelium noget træholdigt (træboende svampe vel at mærke) at leve af vil man være selvforsynende med svampemycelium.
Man kan sammenligne det lidt med ild, det handler at få startet en gnist, så giver man gnisten lidt tørt hø og så fodre man ilden til den størrelse man vil have og holder den i live i større eller mindre grad.
Og hvis man vil starte et nyt bål, laver man ikke en ny gnist, men tager nogle gløder fra det originale bål.

Køb friske danske svampe i supermarkedet som startere

Efter at have kigget rundt på nettet efter svampe man kan dyrke selv (se her), fandt jeg hurtigt ud af at det faktisk er ret nemt at lave sit eget mycelium (mushroom spawn på engelsk) ud fra de svampe man køber i butikkerne.
Hvis de friske svampene stadig har rod/fod på, sidder der ofte synligt pelset mycelium på, som man kan opformere/klone til endnu mere mycelium, som man kan bruge til at komme i træstubbe, halmballer, kaffegrums osv. Det er vigtigt at de er friske og at der ikke er masser af kondens på svampene, da det også kan give anledning til at andre svampe, som mug, vil hygge sig på dem.

Hvid pels på roden af champignon = svampemycelium

Jeg har købt nogle dugfriske danske champignoner og danske østershatte med et godt lag hvid pels på fødderne/rodenderne, som jeg har brugt til at kickstarte en svampekultur.
100 g østershatte til 7 kr var nok til at lave alle de nævnte forsøg, da der var godt med pels på og 1 bakke champignon til 12 kr var nok til 2 x bølgepapsandwich. Så for 20 kr er jeg kommet i gang og svampene jeg købte, kunne jo spises, så intet gik til spilde

Steril eller ej?
Det bedste er at skolde alt inkl. substratet for at andre svampe og bakterier ikke er dominerende, når det myceliet skal til at brede sig, men det skulle kunne lade sig gøre alligevel. Hvis der er andet vækst end den hvide pels der vandre ud fra ens svamp, er det bedst at starte forfra, man skal ikke gamble med sin mad.
Limen i bølgepap opløses med kogende vand, og så flader bølgerne ud (ikke særligt meget hvis den er rullet i et glas), og der skal kunne komme ilt til myceliet, så det må ikke være for kompakt. Men mange amerikanere lægger den flade del nederst og bølgerne øverst med svampeenderne (stem butts på engelsk) og det virker fint for dem.

En champignon-bølgepap-sandwich bliver til

Jeg er ikke superhys med at arbejde sterilt, da vi jo ikke kan sterilisere luften eller hænderne ordenligt i køkkenet og der falder kim ned fra luften hele tiden, så det der er vigtigst er at sørge for at ens mycelium har de bedste vilkår for at få gang i væksten, vær ikke for fedtet med mængden af svampeender der kommes i det nye substrat (kaffegrums, papir, osv), da de jo gerne skal være dominerende, hvis der lander uønskede kim af andre svampe/bakterier.
Dog vil jeg altid sterilisere/koge/skolde halm, spåner og avispapir, da de helt sikkert er proppet med uønskede svampe og bakterier.

Forskellige medier til opformering
Især for østershatte er der uendelige muligheder for at opformere sit mycelium, da det er den nemmeste svamp man selv kan dyrke (efter sigende).
Hvor østershatte og shiitake er træboende svampe er champignoner jordboende, så de har behov for forskellige substrater. Til champignonerne har jeg kun prøvet at opformere myceliet på bølgepap, men til østershattene har jeg prøvet følgende metoder:

 • Sammenrullet bølgepap
 • Bølgepapsandwich
 • Kaffegrums
 • Lommeletter/toiletpapir
 • Papirstrimler
 • Skoldet/kogt halm
 • Savsmuld af løvtræ (ikke prøvet endnu)

For alle metoder gælder det at de skal være og holdes fugtige ikke våde, de skal pakkes ind i plast/glas men der skal være ilt-tilførsel (ved huller, daglig udluftning eller et åndbart låg, se i bunden af indlægget) og det skal ligges mørkt ved stuetemperatur.

Sammenrullet bølgepap; Rent bølgepap er rullet sammen i et syltetøjsglas og hældt kogende vand til kanten af glasset, talte til 30 og hældte al vanden fra og lod det dryppe af, køl til håndlunt. Svampeenderne er kommet ned imellem lagene og låget blev sat løst på. 

Bølgepap og østershatte-ender i et flødeosteglas
Bølgepapsandwich; Små kvadrater af en papkasse dyppes i koldt hanevand i 20 sekunder og tages op og drypper af, pappet skal være godt fugtet men ikke plaskvådt. Små stykker af svamperod lægges mellem papstykkerne og sandwichen bindes sammen med et let tryk. Det skal være luft imellem, men svampene skal have god kontakt til pappet. Kommes i en frostpose hvor der klippes masser af små lufthuller.
Årets julegave: En pakke bølgepap med champignon mycelium
Kaffegrums (fra stempelkande og espressomaskine); Grumset er varmebehandlet, så det gælder om kun at bruge frisk og afkølet kaffegrums, da der hurtigt kommer mug på kaffegrums. Det er vigtigt at sørge for det ikke er for vådt, man skal lige kunne samle det, men det skal hurtigt falde fra hinanden. En masse svampeender kommes i et glas med grums og der rystes let, så de bliver fordelt. Sørg for at der ligger godt i toppen, da det er her at mug ellers vil få en fordel og myceliet kræver ilt. Læg et løst låg på.
Hvis kaffegrumset er for vådt, kan lidt køkkenrulle suge væske 
Lommeletter eller toiletpapir; 2 lommeletter eller 1 meter toiletpapir (foldet sammen) lægges på en tallerken og kogende vande hældes på. Tæl til 10 og hæld vandet fra. Læg nogle svampeender på den ene lommelet/halvdelen af toiletpapiret og læg den anden ovenpå. Klap ikke papiret helt ned omkring, da der skal kunne komme ilt ind. Kom en frostpose omkring og klip en masse huller.
Østershatte på toiletpapir
Papirstrimler; Riv en A4 side i strimler eller stykker og skold dem i et syltetøjsglas. Hæld vandet fra og lad det køle af. Tilsæt svampeender  og sørg for at der er god kontakt til papiret, men at de ikke er dækket helt, så de kan få ilt.
Østershatte på papirstimler
Savsmuld af løvtræ; Saml noget frisk savsmuld af nogle nyfældede løvtræer og kog det i 5 min. Si det, spred det på en tallerken og lad det køle, hvorpå kom nogle svampe-ender på. Tallerkenen kommes i en frostpose med klippede huller så det kan ånde.


Alle glas og poser fra ovenstående metoder, satte jeg i et mørkt køkkenskab uden andre madvarer (ikke helt populært hos husbonden).
Jeg er meget spændt på at følge det her, da jeg har fundet utroligt mange amerikanere/englændere der har gjort det med stor succes efter de forskellige metoder, så det kan ikke være helt umuligt at lykkes bare med nogle af dem.
Champignonspakken lavede jeg først og efter 2 dage, kan jeg se at den hvide pels fra stykkerne er blevet større, men jeg laver selvfølgelig et indlæg med resultaterne, når jeg kan se hvad der lykkes og ej.

Åndbart låg
For at det bedre kan ånde og at jeg slipper helt for at lufte ud har jeg fundet en bedre type låg. Læg en stofagtig serviet (kunne være de der luksus Duni servietter eller måske gazebind) over beholderen og derefter alm. printerpapir og en elastik rundt om for at holdet fast. Servietten sørger for at opsuge evt. kondens og gør at det kan ånde. Papiret har en tættere men stadig åndbar struktur, som gør at kim umiddelbart ikke daler ned til min svamp. 
Svampene vokser meget bedre indtil videre, end da jeg bare udluftede ofte, så det er et hit!

Åndbart låg ved hjælp af stofserviet, papir og en serviet

Sikke et indlæg! Var der nogen der nåede ned til bunden? Hvis du prøver nogle af metoderne med/uden succes eller har erfaring, så skriv gerne en kommentar og del din viden! Enten her eller på svampe.dk’s forum, der er alt for lidt dansk aktivitet omkring svampedyrkning på nettet.

Se hvordan det gik med mit første forsøg her: Mycelium i vækst

25 Replies to “Hjemmelavet svampemycelium”

 1. Hej Tony,
  Jeg er også lige ved at springe ud af mit gode pølseskind over de her forsøg, checker for vækst flere gange om dagen! Her til morgen er der dømt hvid pels-succes på pølgepappet, både pakken med champignon og rullen med østershatte. De andre lader sig lidt vente på sig.
  Didde

 2. Jeg har sagt det før men jeg siger det gerne igen! Jeg ELSKER din blog! Du skriver om SÅ mange spændende ting, som kunne være spændende at prøve. Er det lige meget hvornår på året jeg starter forsøg?

 3. Hvor er det dejligt at andre end mig synes det er spændende!
  Alle metoder viser nu hvid pels-vækst i mere eller mindre grad, så det må siges af være en succes.
  Jeg er superglad for at der er andre end mig der finder det interesant og det gør mig kun glad at andre kan få glæde af det jeg render og laver eller undersøger.
  Mysticia: du kan starte året rundt hvis du planlægger at dyrke svampe indenfor, men hvis det skal bruges udenfor er det bedst om forår og efterår. Men i princippet skal du bare fodre det med mere materiale til du skal bruge det.

  Didde

 4. Hej Didde

  Kunne du lokkes til at dele lidt Mycelium med mig, jeg syntes det lyder rigtigt spændende at prøve at dyrke sine egne svampe og det ser jo ud til at du har rigtigt godt styr på det :-9

  venlig hilsen
  Claus (Bagerbuch@hotmail.com)

 5. Hej Didde…
  Ihh hvor er det spændende med nye afgrøder i haven.
  Jeg har adgang til nogle gamle poppelstammer og nogle halvgamle askestammer, kan der skæres et låg af disse så man kan bruge dem til svampedyrkning – Jeg tænker stammerne skal graves ned i jorden et skyggefuldt sted????

 6. Hej Didde.

  jeg har, inspireret af dig, lige bestilt svampe mycelium fra 2 typer østershatte (gul, blå/grå ), kejserhatte og normal champignon. Også fra samme eBay forhandler. Champignon vil jeg så i en dertil beregnet kompostblanding fra kridtvejs, men de andre trægroende svampe er jeg lidt i tvivl om hvad jeg skal gøre. Inde på kridtvejs kan man købe nogle træflisplader beregnet dertil, men jeg synes det er for dyrt. Producerer ikke kaffegrums nok til at jeg kan dyrke alle 3 deri, og tænkte derfor om ikke man kan finde nogle halvgamle trækævler i den nærmeste skov, og skolde eller bage dem, og så så mycelium på dem, og opbevare dem i plastik opbevaringsbokse?

 7. Hej Didde,

  Vil også lige give dig et klap på skulderen. Har nu endelig fundet markchampignon fra Tvedemose (økologiske) med fod i vores lokale brugs og er gået igang med at få myceliet til at blive til mere ved hjælp af "bølgepap metoden". Jeg vil bruge en metode med ren halm, fermenteret med at det holdes nedsænket i vand i 2-3 uger i sorte plastsække for så at pode myceliet i halmen og se om jeg så evner at fremelske frugter.
  Har selv lige startet at lege med min egen blog – ikke at den tilfører noget nyt i forhold til din endnu, men alligevel er den her – jeg vil nok kunne byde ind med forskelligt med tiden:
  http://hjemmeriet.blogspot.dk/

 8. Hej Didde.
  Tak for dit initiativ, spændende.
  Jeg er i gang med at opformere champignon mycelium i bølgepap – det gror:-)
  Så næste step er hestemøg, halm og muld.

 9. Hej Ditte
  Jeg takker også for inspiration til en mere selvforsynende adfærd 🙂 og jeg elsker svampe. Derfor er jeg lige igang med at starte et svamemycelium.
  Hvad er næste skridt for at få den til at lave svampe? Ude i hestemøg? halm? eller kan hønsemøg også bruges? jeg har købt danske økologiske brune champignon fra tvedemose.dk, så jeg forestille mig at de kan vokse et lyst sted, men til hvilke med temperatur? Håber at du har tid til at svare 😉 mange hilsner

 10. hej
  har brug for et råd: har forsøgt at dyrke svampe i nogle træstykker men de er ikke kommet op og vi har meget svært ved at få fat i noget træ da vi bor i kbh, har nu set en side hvor han har brugt ØKO HÅRDTTRÆSBRIKETT hvilket vi bedre kan få fat i å er der nogen der har erfaring eller en ide om hvorvidt vi kan bruge det ?
  kh Nina

 11. Hej til alle
  Jeg er også igang med at opformere mycelium på kaffegrums, er vældig spændt, har set billeder og videoer på YouTube. Kom til at købe mycelium som pulver for en ca 4 år siden, det har stået køligt og mørkt siden men nu er jeg igang, jeg er vild med tanken om at kunne lave svampene selv og de er en super dejlig spise

 12. Nu ved jeg hvorfor du fik min blogaward den gang for tusind år siden, Didde! Du er både idérig, nysgerrig, kreativ og grundig. Det er en sjælden kombi, især hvis den forenes med en velspidset blyant (en skarp pen). For du er en gudsbenådet formidler tillige.

  Jeg sad i mit nye sommerhus for lidt siden og funderede over om heg mon kunne “plante” kantarel-mycelium og var inde i de samme rankebaner som dig. Og VUPTI: Onkel Google fik mig over på onkel diddes side. Sådan.

  Har i ø frø til dig. Skriver til sig på Messenger, så jeg kan få din adresse. 🙂

 13. Jeg har for nogle år siden opformeret shi-take på løse ris.
  Jeg havde læst, at de professionelle bruger byg til opformeringen, men da jeg ikke har adgang til byg, brugte jeg løse ris.
  Myceliet udvikler sig overbevisende i mørke ved stue-temperatur.

  Jeg brugte lidt købt mycelie, fordi jeg syntes, at man fil alt for lidt for 100 kr. og derfor ville forøge mængden.

 14. Nu vil jeg prøve at kaste mig ud i det hjemme dyrkning af svampe da jeg er lidt en plante nørd i forvejen, hvorfor så ikke også prøve dette 😉
  ●Hvor længe mon sådan en omgang champignon mycelium skal stå i køkkenskabet? Jeg prøver at opformere nogle fine “rødder/spore” der sad på et par friske købte champignon.
  ●Hvilken temperatur er bedst?

  1. Nu er der jo gået lidt tid, håber det lykkedes dig. Jeg har ikke nogen videre erfaring med dyrkning af champignon, jeg har ikke rigtig gået længere med det end til at få myceliet til at vokse, så kom der en masse andre spændende ting jeg måtte prøve og jeg er ikke vendt tilbage til det (endnu).

 15. Det er et fantastisk informativt indlæg, og så ret så aldrende taget i betragtning at internettet er så omskifteligt. Mange tak for at du delte dine erfaringer. Jeg skal til at dyrke svampe på nordsiden af huset, så det her er en god start.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.