Østershatte på træstub (opdatering)

For 1 1/2 år siden fik jeg kendskab til at man selv kan dyrke østershatte på træstød (af nyfældede træer), og friske brændestykker. 
I det hele taget var jeg slet ikke klar over at man kunne dyrke svampe udendørs, da der jo er så mange svampe i naturen man skal konkurrerer med.
Jeg købte noget østershatte mycelium og podet en ahornstub og min far podede en masse meget store poppelstubbe, alle var fældet for kort tid inden. Se hvordan jeg gjorde: her

Livskraftig stub = ingen svampe?
I løbet af foråret og sommeren har ahornstubben skudt helt vildt med grene, som ahorn (og poppel) har det med at gøre. Jeg har klippet grene af hver gang jeg er gået forbi med en saks. 
Men her i sensommeren opgav jeg projektet, efter jeg brækkede skiven af for at se om der var vækst og jeg kunne kun se lidt i hullerne. Den skød stadig med nye grene, så jeg tænkte at østershattene ville dø, da de kræver dødt ved og stubben var tydeligvis stadig i live.
Skiven knækkede da jeg tog den af, men jeg hamrede stumperne tilbage på stubben, man ved jo aldrig…

Meget gamle østershatte øverst på en podet træstub

Svampesucces på stubbene
For ca. 1 uge siden ringede min far og sagde at hans ene stub havde sat en masse østershatte. Han har oplevet det samme som mig, at stubbene stadig var i live og han har klippet nye skud af lige siden. Men her i sommers visnede alle bladene på den ene poppel lige pludselig, og nu her omkring den 1. november var der en masse svampe på samme stamme.
Så blev jeg alligevel lidt nysgerrig på min egen stub og rendte ud i haven og der var svampe på! De var fyldt med bænkebiddere og meget slatne og brune, men bare det at der var svampe var jo fantastisk!
Jeg sendte billederne til Jan hos Skyttegårdens østershatte (hvor jeg købte myceliet i sin tid) da jeg synes de var alt for brune til at være østershatte. De østershatte jeg havde set var blågrå, men han var ikke i tvivl om at det er gamle østershatte, så nu glæder jeg mig bare til at den sætter svampe igen.

En buket af gamle brune østershatte fyldt med blade og kravl


Stedet hvor jeg plukkede svampene viste tydeligt et stærkt mycelium

Østershatte (de vildtvoksende Danmark i hvert fald) kommer typisk frem i marts-april og november-december, så der skulle være rig mulighed for at høste, hvis forholdene er til det.
Vildtvoksende østershatte er blågrå om vinteren og brunlige når de dukker op om sommeren.
Se forvekslingsmuligheder her (ingen giftige): Fugle og natur

0 Replies to “Østershatte på træstub (opdatering)”

 1. Det link til Fugle og Natur, du selv har sat på, forklarer hvorfor du har fået østershatte. De gror på dødt eller døende træ. Jeg kan godt forstå, du glæder dig. I flere år havde jeg er østershattetræ, som jeg kom forbi på min vej gennem skoven. Herligt. Nu er østershatten så død, og træet er en smuk ruin med flere små nye birketræer voksende op fra den faldne kæmpe.

 2. Det er super spændende indlæg – jeg glæder mig til jeg skal have mit mycelium ud i haven og arbejde. Jeg går og lurer på om det skal være på halm eller på træstubbe. Begge dele har jeg rigeligt af – men da jeg gerne vil lave en form for bed så kunne der sagtens være champignon i jorden/hestemøget og så østershatte på stubbe fordelt rundt omkring i bedet. Ved ikke om det kommer til at holde – men det er spændende 🙂

 3. Hej Didde

  Nu er jeg faldet over din blog et utal af gange, når jeg har søgt efter noget med mycelium og svampedyrkning. En interesse, jeg har fået mig og er på første stadie af at efterprøve. Jeg købte nogle forskellige svampe og ville selv prøve om jeg kunne lave mycelium. Noget gik der mug i og andet gik ligesom i stå. Så, jeg bestilte mycelium og prøver nu af den vej. Alligevel kunne jeg ikke dy mig for at prøve at lave mycelium ud fra brune champignon. Indtil nu (2 dage senere) kan jeg se, at der er gang i nogle af tingene allerede. Specielt champignonerne er der liv i!

  Hvordan går det med dine svampeprojekter? Og din stub i haven. Ja, også din fars?? Jeg vil rigtig gerne høre mere – følge med og meget gerne se billeder. Så, jeg håber, du stadig har mod på det og har lyst til at dele resultaterne 🙂

  Mange hilsner
  Marlene 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.