Hvidløg i jorden

For ca. 14 dage siden var Jacob ude med fræseren og vende jorden i køkkenhaven, så der var klar til hvidløgene. Egentlig skulle de have været i jorden senest oktober, men jeg har ligget på langs 3 gange den seneste måneds tid, så det er ikke blevet til så meget.

Jacob med naboens monsterfræser

Her i weekenden hjalp vi hinanden med at få sat næste års hvidløg. Jeg har kluntet rundt i rækkerne de sidste år med hvad der var af sorter, så i år har der været streng revision på (Jacob), så nu skulle der ikke være nogen tvivl. Jeg har det med at have 1 række + 2 stk af den ene sort og 6 stk  af den næste sort, så i en række kunne der godt være flere sorter og hvis nogle af dem ikke kommer op af jorden, er det svært at tælle sig frem til sorten, hvis de er samme type.
Udover det har jeg ikke været god til at sætte snor på rækkerne, så 2 rækker blev til 1, så det er vist meget godt at Jacob var med i år, så jeg har styr på de sorter jeg har fået af frøsamlere.

Rækkerne hulles med en greb så hvidløgene er lige til at stikke i

For noget tid siden fik jeg en glædelig overraskelse, Kirsten fra Frøsamlerne havde sendt mig ekstra hvidløgsfed af sorten Vigor, det var næsten lige som juleaften af få sådan en pakke med posten!

Aske som jordforbedring til hvidløg
Tidligere på året så jeg et interview med en svensk hvidløgsdyrker, Åke Truedsson, som anbefalede at man dryssede aske i køkkenhaven, ca. 1 dl aske pr. kvm. til hvidløg. Desværre kan jeg ikke finde den dokumentar igen, den var ellers ret god.
Jeg havde bedt Jacob om at drysse aske inden han fræsede jorden, men jeg glemt at angive mængde, så han tog hele indkøbsposen jeg havde fyldt fra brændeovnen og tømte den ud på ca. 10 kvm. 
Efter at have læst op på konsekvenserne, fandt jeg ud af at hvis man blander aske med vand får man lud (basisk = hæver pH). 
Jeg målte derfor pH i jorden og fik det til lidt over 7. Da pH optimalt skal være 7 for hvidløgsdyrkning, passer det jo fint. Den anden konsekvens ved aske er at træerne optager tungmetaller i større eller mindre grad afhængig af hvor det står og hvad det bliver udsat for (feks. forurening fra biler). Af samme grund har jeg også kun brugt aske fra brændeovnen, hvor jeg ikke har brugt andet end træ fra haven. Dette er ikke er en forsikring, trods jeg bor på landet, da træerne vi har fældet er +10 år og det er ikke til at vide hvad de har oplevet i deres liv, men der har i hvert fald ikke ligget en motorvej her.

Hvidløgene og efterårsløgene (af sorten Presto) er blevet sat 11/11-2012 og der er fordelt et tyndt lag omdannet kompost henover. Fordi de er kommet så sent i jorden, vil jeg fordele noget halm henover her til vinter, så de er lidt bedre beskyttet.
I 2012 kom hvidløgene lige så sent i jorden og 2 uger efter kom frosten og snevejret med et brag (se indlæg), de klarede det fint, så jeg håber det går.

Masser af sættehvidløg og efterårsløg (Presto)
Et kæmpefed af sorten Vigor

Rækkerne, ca. 2,5 meter lange med ca. 10-12 stk i hver:

1-3: Presto efterårsløg
2: Vigor
3: Inchelium Red + Yngleløg af Alexander Tjetjanov
4: 6 x Estisk Rød i den bagerste ende, , yngleløg af Estisk Rød i midten, 6 x Alexander Tjetjanov i den forreste ende
5-7: Blandede hvidløg, alle fra det års høst. 

0 Replies to “Hvidløg i jorden”

  1. Ja det er måske de samme, mine har bare navne, men det gør dem ikke nødvendigvis bedre 🙂 glad for at høre jeg ikke er den eneste der er sent ude!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.