Afstivning af hæklerier

For at de snefnug jeg har hæklet har jeg prøvet at afstive dem med kartoffelmel. Det er første gang jeg har skulle afstive noget hæklet/strikket og jeg kan se at der er flere måder, men jeg synes at kartoffelmelmetoden var den mest tiltalende.
Det gik ikke ligefrem som det skulle med de første tests, så jeg har også taget lidt billeder af det man IKKE skal gøre. Jeg blev bekræftet i at man skal have lidt kildekritik, ikke alt på internettet er sandt 🙂

Snefnuggene spændes ud efter de er dyppet i væsken for at de holder formen

Afstivning med kartoffelmel
1 tsk kartoffelmel opløses i koldt vand i en kaffekop (1/3 af koppen fyldes), hvorefter der fyldes op med kogende vand oveni.
Når der bare er koldt vand i skal der hele tiden røres i det for det ikke bundfælder og når det kogende vand kommer i tykner det og bliver mere klart i det og det kan ikke bundfælde mere.
Nu dyppes det hæklede i suppen og man lader det ligge i 1 minuts tid.
Hvis det skal være fladt, kan det spændes op på bagsiden af en sofahynde med knappenåle til det er tørt og stift.

Let tyknet, lidt uklar væske klar til at dyppe hæklerier i

Faldgrube 1
Hvis vandet ikke opnår høj nok temperatur forbliver det som noget hvidligt væske hvor kartoffelmelen bundfælder. Hvis man alligevel prøve at dyppe hækletøjet heri tørrer det op uden at være afstivet og når man rør ved det kan man se et fint las kartoffelmel på fingrene.

Faldgrube 1 – Kartoffelmelen fælder ud og gør væsken mælkehvid

Faldgrube 2
Hvis man tænker: “Den kan godt klare lidt mere kartoffelmel, den skal være stiv som et bræt” så risikerer man at det tykner til en stor snotklat som man ikke kan dyppe noget som helst i…

Faldgrube 2 – For meget kartoffelmel giver bare en stor gang slim

0 Replies to “Afstivning af hæklerier”

 1. Faldgrube 2 ligner mest af alt en kopfuld vandmand. Men dine snefnug er superflotte. Hvordan hækler man en picot – ellers kan man jo ikke bruge din fremragende opskrift. Jeg er en hækle-fumler. Bedstemorfirkanter er toppen af min kunnen, har jeg mon en chance for at fremstille et snefnug?
  I gamle dage kunne man købe noegt stivelse i Brugsen, ville det ikke være enklere?

 2. Haha, ja det føltes også lidt som en vandmand!
  Jeg skriver lige picot'en ind i opskriften, den er ret simpel, jeg var bare doven i beskrivelsen.
  Måske er det enklere med stivelse fra Brugsen, men jeg er ret sikker på at det er stort set det samme, hvis ikke det er majsstivelse. Og så har jeg altid kartoffelmel i skabet og man bruger ganske lidt, så jeg vil nok aldrig kunne komme igennem en hel pakke til afstivning af hæklerier.

  Didde

 3. Mange tak. Jeg skal vaske gulv – det hader jeg bare – så jeg lokker mig selv med at jeg må hækle et af dine snefnug bagefter.
  Hmm, ja det lyder da rimeligt nok med kartoffelmels-mængden, og det har man da i huset til scones og andet bagværk. Jeg må ud og se om stivelsen stadig står hvor jeg husker det (mange år siden), for jeg har hittet nogle gamle stjerner af perler frem, og de kunne også godt tåle en tur i stivelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.