Svampefodring med kaffegrums

Min eneste overlevende kaffegrumsesvamp efter fyret strejkede, klarer sig stadig fint i køkkenskabet og jeg har fodret den et par gange med kaffegrums.

Frisklavet stempelkamdegrums er guf for østershatte

Det er ikke raketfart at østershatte vokser, men det gør heller ikke noget, det er rart at smide sit affald som investering og vente og se. Farten ville også kunne sættes op, hvis stuetemperaturen blev hævet, men efter vi er oppe på 20 grader igen går det noget hurtigere.
Jeg ville sagtens kunne smide kaffegrums på oftere end jeg gør, da der er godt gang i den, men det er ikke altid jeg får husket det og svampene skal nok klare sig.
Så længe der er noget at leve af holder myceliet sig i live, jeg får selvfølgelig ikke svampe ud af det lige med det vuns, det bliver først når krukken er ved at være fuld, at jeg sætter den til blomstring.
Da jeg tilsatte sidste gang tog jeg nogle billeder af processen, før jeg tilsatte ny grums, så glasset ud som efter 9 dage, en stor hvid pelsklump, som klapsede helt sammen da jeg rørte den nye grums i.

Grumsen tilsættes og røres godt rundt
Efter 2 dage ser man tydelig pelsen
Efter 9 dage er det tilsatte grums stort set dækket og myceliet vandrer op af siderne

NOTE: I foråret da vi begyndte at rive køkken og stue ned, måtte jeg flytte den og der var ikke et godt sted til den, så det resulterede i at den døde og en grøn mug bredte sig ud over den. Når vi er færdige med at bygge må jeg prøve igen.

0 Replies to “Svampefodring med kaffegrums”

 1. Hej Vibeke,
  Super at du fandt det, håber det også vil lykkes for dig! Det er nemmere end at passe en plante eller et dyr, østershatte er som skabt til kaffegrums og vokser villigt i det!

  Didde

 2. Rigtig spændende at læse om de svampeforsøg.
  Jeg har aldrig rigtig spist svampe og da slet ikke dyrket dem, men vi har en del hestegødning og jeg har fået den vilde ide at forsøge med champignon-dyrkning.
  Var dine champignon-forsøg nogle af dem som døde?
  Og hvad gør du egentlig senere, det er vel kun mycelie du dyrker i glassene, og det skal vel "plantes ud"?

  -mads

 3. Hej Mads 🙂

  Ja champignonerne afgik desværre en kold svampedød.
  Champignonerne er lidt anderledes end østershatte og de andre træboende svampe, da de vokser i muld og hestemøg. Der burde findes nogle vejledninger på nettet, om ikke andet hvis du søger på engelsk (de hedder button mushrooms).
  Når jeg har dem i glassene er det for at få gang i myceliet, så ja det skal overføres til mere vækstmateriale når det er i god vækst , man skal bare hele tiden tænke på at det skal være i god vækst og dominerende så andre svampe ikke kommer ind og overtager. Så giv den gradvist mere og mere at leve af så den hele tiden kan følge med. Når du så er oppe i en passende størrelse sættes blomstringen i gang, hvilket er de spiselige overjordiske svampe.
  Så afhængigt af hvor meget du gave den at leve af jo flere svampe vil der komme ud af det gældende vækstmateriale.
  Mske er champignoner bedre at opformere i hestemøg end på pap, du kan jo prøve begge dele 🙂 God fornøjelse, jeg håber det vil lykkes for dig!

  Hilsen Didde

 4. Hej Didde.
  Er det lykkedes at høste østerhatte?

  Mit første forsøg, tak for mycelium!, tørrede desværre lidt ud, så østershattene der var ved at dannes stoppede væksten som små. Jeg har startet et glas mere, og kan nok prøve at få det første glas til at sætte igen.
  Jeg tænker, at jeg skal have bedre styr på fugtigheden når der skal sættes østershatte. Selve myceliumvæksten fungerer rigtigt godt i kaffegrums.

  Hilsen,
  Søren.

 5. Den gik selv i gang selvom den ikke var fyldt op og så smed jeg noget mere grums (måske lidt for vådt) på og måtte flytte den pga byggeri, men det kunne den ikke lide så øverste lag blev overtaget af grøn mug og spiser sig nedad 🙁 Så det er en ommer når vi er færdig med ombygningen.
  Og ja den virker ret glad for grums, så hvis man bare kigger til den jævnligt og den har fin fugt og temperatur, tror jeg sagtens det kan lykkes!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.