Chilistatistik 2012

Chiliåret der gak
I 2012 slog jeg min egen rekord mht. antal høstet frugt på 1 sæson. Det var et fantastisk chiliår for mig og i starten af året havde jeg alle de gode intentioner med at få noteret sortsnavne, pottestørrelse, plantehøjde og antal frugter høstet på hver plante. Meget ambitiøst for en hobbyavler ville de fleste nok mene, men jeg synes det er sjovt at se tilbage på når næste sæson skal i gang, så minder jeg mig også selv om at man måske godt kan skære lidt ned og hvilke der var for få af.
Det var ikke alt jeg fik noteret og da planterne begyndte at hænge med næbbet sidst i sæsonen, fik jeg ikke noteret den sidste høst af modne og umodne frugter. Synes altid man er så entusiastisk i starten og så ender det altid med at vande lidt ud 🙂
Men det giver alligevel et fingerpeg.
Årets storhitter med hensyn til udbytte må være Jellybean: 17 cm potte, 40 cm busket og meget køn plante med over 78 frugter! Og de er temmelig stærke, så en plante i vindueskarmen er mere end rigeligt til en normal danskers forbrug.
Sæsonen har absolt ikke været den varmeste eller mest solbeskinnede, så jeg er fuldt ud tilfreds med den fordighed planterne har haft og høstudbyttet. Samt jeg ingen skadedyr har haft, andet end en høne der sneg sig ind og huggede nogle Aurora chilier.

Pottestørrelse betyder meget for udbyttet
Jeg vidste godt at den endelige pottestørrelse betyder meget for udbyttet, men jeg var nu alligevel overrasket over resultatet af de 2 Purple Jalapeno jeg havde sået samtidig, men givet forskellige potter til sidst. Purple Jalapeno bliver høstet umoden, men udvokset og man kan derfor typisk høste tidligere og længere end de chilier som skal modne helt.
De 2 planter havde meget identisk vækst inde i stuen, før de blev pottet endeligt op og afhærdet til drivhus.
PJ1: 10 liters potte, plantehøjde: 70 cm (bred vækst), udbytte: Ca. 5 frugter
PJ2:   4 liters potte, plantehøjde: 100 cm (smal vækst), udbytte: Ca. 25 frugter
Chilier skal helst pottes om flere gange med en jævnt stigende pottestørrelse. Og planten vokser derud af til den har nået sin egen sorts størrelsesbegrænsning (nogle sorter bliver 25 cm høje andre  2 meter) eller pottens begrænsning.
I Purple Jalapeno’s tilfælde, hos mig sidste år, brugte 10 L planten mere tid på at sætte rødder og fylde potten ud, samt blive bred og forgrenet, i stedet for at sætte frugt. Da den var klar til at virkelig komme i gang med frugtsætningen var det bare blevet efterår her i DK, så det var for sent at jeg kom i gang med den som skulle i 10 liters potten/den har ikke haft optimale vækstbetingelser og derved vokset hurtigt nok. Hungarian Hot Wax lavede samme nummer og jeg høstede kun 4 frugter.
De vokser langsommere under vores himmelstrøg og det er en kortere sæson, så man skal være varsom med at blive ved med at potte om i løbet af sæsonen og ikke komme for sent i gang hvis man vil have store potter/dyrke i kapillærkasser.
En lille potte ‘stresser’ planten til at sætte blomst og frugt hurtigere end end stor potte/kapilærkasse. Det skal man også tænke på, hvis man tager stiklinger af chilier, når man studser dem. Hvis man gerne vil have lidt frugt på dem samme sæson, er det bedst at holde dem i mindre potter for at fremprovokere frugtsætning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.