Såning af æblekerner

I det sene efterår sidste år gemte jeg nogle æblekerner fra 3 forskellige æblesorter, Summerred, Filippa og Bodil Neergaard, som er blevet sået i år. Da jeg ikke selv har bestøvet dem, kan faderen være hvem som helst, det er bien der bestemte det, men moderen er jeg sikker på 🙂
Æblekerner skal kuldestratificeres og jeg valgte at prøve Flemmings metode: Så et æbletræ

Jeg lagde kernerne i hver deres plastikbøtte med fugtig grus og så ind bagerst i køleskabet. Der har de så stået hele vinteren og her i februar kiggede jeg så til dem og opdagede at lågene ikke havde været tætte. Så grusset var tørt og frøene rynkede.
Det var ikke meningen, de skulle gerne være begyndt at spire. Men jeg kom vand ved grusset og lod det stå et par dage ved stuetemperatur. Frøene svulmede op til normal størrelse og jeg kunne se at nogle så små begyndte at spire.

Hvid æblespire i grusset til venstre, klar til at komme i jord

For at de ikke spirede alt for hurtigt kom de tilbage i køleskabet og her i sidste uge tog jeg dem så ud og såede alle frøene i brugt pottemuld fra sidste år, med et lag grus henover. En af dem havde fået 1 cm lang spire hvor nogle kun lige havde åbnet sig, så det er spændende hvad det bliver til.
Nu står de ved stuetemperatur og jeg venter spændt på at de kigger op.

Den 8/APR/2013: Spirerne har fået 2 bladsæt efter kimbladene og jeg prikler dem ud i en større potte. De skal ud i udestuen og stå, så de ikke tager plads for tomater og chili i vindueskarmen.

Små æbletræer i vindueskarmen

0 Replies to “Såning af æblekerner”

  1. Jeg har stort held med at få æblekerner til at spire. Jeg lægger dem bare i jorden i en potte på altanen om efteråret, og så spirer de automatisk om foråret.

    Det er en halv-lukket altan, hvor det er en smule varmere end "udenfor", men dog stadig så koldt at det fryser. Det ville sikkert også virke helt udenfor.

    Ingen grund til at bruge køleskab til det, hvis du alligevel bare har dem liggende i køleskab vinteren over.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.