Frøplanter i vindueskarmen

For tiden har jeg gang i rigtig mange frøplanter og spiringer af chilier og tomater.
Men jeg synes ikke rigtig jeg har held med spiring af tomater trods det skulle være så nemt. Jeg har jo ikke været så heldig de andre år med tomaterne, så min erfaring er ikke så stor med dem.
Men der var en del der ikke var spiret, så jeg skrev til min fantastiske tomatfrøpusher Conny og hørte om hun havde flere af de sorter som ikke var spiret og hun spurgte om de stod for koldt og vådt.

Ny-renoveret soveværelse har dybe vindueskarme uden radiatorer

Jeg har sået allesammen i mine 2 nye Pluggbokse, men nogle kom hurtigt op og blev meget lange ret hurtigt, så jeg skyndte mig at sætte kassen i vindueskarmen på kontoret så de fik masser af lys. Men nu hvor vi har gulvvarme i kontoret, er der jo ikke radiatorvarme under vindueskarmen. Det har jeg bare ikke skænket en tanke før nu. Så nu fandt jeg et stegetermometer frem og så har jeg ellers målt luft- og jordtemperaturerne i vindueskarmene og planterne, både i den ende med radiatorer og den uden.

Radiatorvarme og gamle vinduer (ikke renoverede del af huset)
Jordtemperatur: 18-19 C
Lufttemperatur i plantehøjde: 16-17 C
Varm jord – kold luft
Teori: Radiatorvarme og uisolerede vægge betyder som regel at vindueskarmene (hvis de er dybe) går ud over radiatoren. Det giver en undervarme til vindueskarmen, men hvis der er gamle vinduer i huset, kan det godt trække koldt og kuldeindfaldet er større end ved nye vinduer.

Gulvarme og nye vinduer (ny-renoverede del af huset)
Jordtemperatur: 12-15 C !!!
Lufttemperatur i plantehøjde: 18-19 C
Kold jord – varm luft
Teori: Vinduerne i de nye rum er mere tætte og bedre isoleret, så lufttemperaturen er rimelig stabil og følger resten af rummet.
Vinduespladerne er i forbindelse med vægge og vinduer og laver en kuldebro, som trækker kulden ind.

Undervarme og koldt træk

Det er intet under at tomatfrøene ikke ar spiret efter jeg satte Pluggboxen op i en vindueskarm i den nye del af huset, da jorden har været 12-15C.
Småplanterne har ikke virket svækket i de vindueskarme, men væksten har været meget langsom, men det gør jo ikke so meget, så bliver de ikke lange. Men jeg ved ikke om de ender med at gå i stå, hvis de bliver stående i længere tid, så jeg har sat et tæppe under dem, som gerne skulle virke kapillærbrydende og derved hæve temperaturen lidt.
Nu skulle det også gerne til at blive varmere udenfor, det har været frost de sidste nætter og det ligger også omkring frysepunktet om dagen med kraftig vind fra øst, som er den vej vinduerne med planter vender.
For nogle dage siden satte jeg begge Pluggbokse under LED, så de nyspirede planter ikke bliver lange og det gør også at temperaturen skulle være højere, men desværre måler jeg den kun til 17C, trods rumtemperaturen er 19C.
Når jeg modtager de nye frø, vil jeg prøve at sætte en Pluggbox ned på gulvet og se om det kan hæve jordtemperaturen lidt, jeg skal jo have det til at lykkes i den ny-renoverede del, der er ingen vej tilbage til radiatorer 🙂

0 Replies to “Frøplanter i vindueskarmen”

  1. Hvor ser jeres vindueskarm rydelig ud, det vælter rundt med potter i vinduet, nedenfor ved varmen, i bryggerset (her er også kartofler og løg) og derudover har vi et hav af stiklinger i vores lyse men kolde gang.

  2. Hehe, tja jeg er også i gang med at rydde dem for tiden i den gamle del, da vi snart river stuen ned.
    Men de fleste småplanter står også under mine plantediodepære. Jeg tror også jeg får lidt udfordringer nu, for jeg har lige læst at man kan så porrer og kål, og jeg har kun sået chili og tomater indtil videre indenfor.
    Hvad har i af stiklinger indenfor? Jeg har kun lavendler indenfor, resten er udenfor.

    Hilsen Didde

  3. Vi har alle stiklinger inde altså pil, poppel, forsythia, syren, sommerfuglebusk m.m. og derudover bærbuske – solbær, ribs, hindbær, stikkelsbær m.m. og så har vi sået tomater, chili, peberfrugt, selleri (bleg og knold), persille, kål (en masse) også lidt mere, derudover har vi ekstra hvidløg, spiseløg og kartofler der skal sættes ligeså snart jorden er varm nok. Men det har lange udsigter tydeligvis.

  4. Jeg har 2, en blå til spirer og en rød/blå til alm. Vækst og blomstring. De hedder proplant mener jeg, Jacob ved hvad de hedder, jeg hører ham lige senere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.