Blomstrende tomater

Fra d. 6. maj har tomaterne fået lov til at stå ude i udestuen om natten og 2-3 dage før det har jeg båret dem ud i dagstimerne og ind om aftenen, for at de lige kunne vænne sig til det.
Nattetemperaturene har ligget på 7-10 grader udenfor og mine 2 termometre som står inde langs muren og op af vinduet siger hhv. at de laveste temperaturer har været 14,5 og 11,2 grader.
Det siges at væksten går i stå under 10 grader og de kan være svære at få i gang igen, men jeg har haft et par testplanter derude i små 2 uger og de ser ikke ud til at være svækket, så måske må de bare ikke være for længe tid af gangen ved så lave grader.
Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at bære mere på de tomatplanter, med mindre de skal plantes om eller temperaturene virkelig daler. Jeg har hængt noget op til at tage den værste eftermiddagssol så de ikke bliver skoldet, for første da i solen viste nemlig hvide døde papiragtige blade på dem som stod yderst.

Tomaterne nyder forårsolen

I hvert fald 50% er ved at vise tegn på blomsterknopper og nogle springer nok ud i løbet af nogle dage. Men det er meget forskelligt hvor meget de er vokset og der er mange hvor de nederste blade er visnet af, så det er en lang pind med topblade. Væksten kan være så forskellige selvom det er samme sort og samme forhold de har været under, så jeg ved ikke helt hvad der er gået galt.

Blomsterne kommer efter 5.-8. blad 

Men næste år vil jeg så meget senere for selvom planterne ikke er gået i stå, vokser de ældste langsommere og planter som er sået 1/4 kommer nok til at indhente dem som er sået 1/3 om ikke så længe.
Min opfattelse er at tomater vokser som udgangspunkt som ukrudt, men de kan godt få humørsvingninger som gør at væksten bremses, hele planten begår selvmord over kort tid eller de nederste blade visner af. Jeg synes ikke at kunne finde årsagen, men til gengæld tror jeg at jeg har fundet løsningen: Så tidligst i anden halvdel af marts og helst 1/4.
De når at komme op og sætte lidt blade og så skal de faktisk i drivhus, jeg synes at planterne fra 1/4 svarer nogenlunde i størrelse til dem man køber i butikkerne, måske lidt mindre, men helt sikkert klar til at tage fat.
Dette giver altså ikke de tidligste tomater, men til gengæld er det ikke så stort et gamble med om planterne mon går i stå inden The Grand Finale hvor de kommer i drivhus. Løsningen kunne også være at så nogle lidt inde i marts og resten i slutningen af marts.
Jeg glæder mig til at følge den videre udvikling af tomatplanterne, der er lidt mere Drama Queen over dem end chilierne, men dem kender jeg jo også ret godt efterhånden.