Chilihøst og habanero-æble sauce

Normalt høster jeg løbende større portioner og laver lidt chiliforråd. Men i år har tiden været noget knap og jeg har delt ud til højre og venstre af de første modne.
Så det er blevet til en større høst og så har jeg fået syltet skivede chilier (se opskrift her) og lavet en gul habanero/æble hot sauce. Æblerne er i pga. konsistens og fylde, for man kan ikke smage så meget når man kommer så mange habanero’er i 🙂

Årets høst som skal bruges til vinteren

Da jeg kun har tekøkken og meget få køkkenredskaber har jeg ingen blendermuligheder, så alt er kommet i gryden og så siet efter kogning (hvilket man godt kan hoste lidt af).
JEg kan godt lide at have en meget stærk sauce stående, for efter et par gange at man har brugt den i retter, kender man dens styrke og så er den meget nemmere at bruge en friske chilier som kan være lidt drilske.

Syltede jalapeno-styrke chilier

Habanero-æble hot sauce (meget stærk!)
150-200 g gule, orange og hvide habaneroer (Habanero Lemon, Habanero Orange Lantern, Mit eget habanero-kryds og Habanero Snow white) + en håndfuld Blondie
Evt. et par hvide/gule peberfrugter til at mildne (hvid peberfrugt= White Diamond)
3-4 æbler (Guldborg og Filippa brugte jeg)
5 store fede hvidløg eller 10 kineser-Netto fed
Olivenolie
1 spsk salt
4 dele Æbleeddike el. hvidvinseddike
3 dele Vand

Stilkene af chilierne skæres af, chilierne halveres (behøves ikke at renses) og kommes i en gryde med olivenolie og steges ved lav varme.
Hvidløg pilles og kommes i gryden, evt. halveret, men det betyder ikke så meget.
Æbler kvartes og kernehuset fjernes, bruge ikke tid på at skrælle dem, kommes i gryden.
Når det har stået og lunes sig i 10 min på varmen, tilsættes salt og der kommes eddike og vand på så det dækker og det hele simrer til alt er mørt.
Man kan evt. komme lidt mere væske ved (husk forholdet mellem vand og eddike er vigtigt for at det kan holde sig).
Jo mere væske der tilsættes jo tyndere en sauce, jeg kan bedst lide at den er lige lidt tyndere en æblemos, lidt a la ketchup.
Nu mases det hele gennem en si og tilbage i gryden og varmes op.
Hældes på skoldede glas, og vendes på hovedet så låget får en ekstra skoldning (dette skal man ikke gøre med patentlåg, så sprutter det).

Denne hot sauce er ikke en man spiser med ske, med mindre man er hardcore chilispiser, men når man lærer den at kende, får man brugt meget mere chili i maden, for så lærer man at der kun skal 1/2 tsk i pizzasaucen, men måske 1 spsk i kødsaucen. Så jeg kan godt anbefale at lave en større portion generelt med hot saucer, da jeg synes at friske kan variere meget i styrke selv på samme plante, og det har også noge at gøre med hvor meget af frøstolene man skærer væk.

Den kogte masse mases igennem en si og koges op igen
Efterårets chilikokkerier, resten af frugterne kommer i fryseren

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.