Mørk æblesirup

Når man har 20 liter friskpresset most som ikke kan holde sig mere end et par dage på køl, så fryser man alt det ned man kan. Når man så er løbet tør for bøtter og flasker og ikke orker flere fryseposer, så vil jeg anbefale at koge noget ind til sirup.

Lækker tyk og intens æblesirup

Jeg har ledt oppe og nede på nettet efter en god opskrift, men de fleste har forholdet 1 liter saft til 700 g sukker og jeg vil helst udnytte æblernes naturlige sukkerindhold.
Der er ikke noget galt i dem der indeholder meget sukker, man får en fin, mild og sød sirup som kan bruges til det meste. Men ved at spare på sukkeret og koge længere får man en intens, syrlig, karamelagtig tæt sirup som er en fantastisk smagsgiver.

Mørk æblesirup
3 liter friskpresset (evt. fra fryseren) æblemost
600 g sukker
1 vaniljestang (evt. nogle brugte som har været opbevaret i sukker)

Det heles kommes i en gryde uden låg og koger i mange timer. Skummes særligt i starten hvor urenhederne kommer til tops. Dette gør at man får en klar og ikke grumset sirup.

Mosten skummes efterhånden

Koges helt ind til ca. 1 liter eller lidt under. Man kan tage en dråbe mellem fingrene (pust på skeen inden man rører ved den) og den skal være klistret.
Det virker ikke som om det kan blive tykt, for det er tyndt i gryden men når det køler så tykner det.
Det tog ca. 4,5 time for mig at koge 3 liter ind på næsten max. blus på min Harald Nyborg kogeplade (av min elregning!), så hvis du kan gøre det på din brændeovn er det at foretrække!

“Brugte” vaniljestænger kan sagtens bruges
Efter ca. 3 timer er vi ved at være der, kun 1,5 time igen
Så er siruppen klar til at komme på skoldede flasker
Mørk gylden æblesirup på flasker

0 Replies to “Mørk æblesirup”

 1. Det ser lækkert ud.
  Jeg masser af æbler, men ingen saftpresser, kan man mon selv koge saft af æblerne og så bruge det?
  Jeg mener, når det skal koges ind alligevel.
  Kan det holde sig uden Atamon?
  Hilsen Bente

 2. Jeg har aldrig prøvet at koge saft af æbler, forestiller mig det er svært at få saften ud pga det bliver moset, men det er da værd at prøve!
  Mit holder sig fint uden atamon, jeg tror ikke at der er meget der vil gro i ren sirup, sukkerprocenten er alt for høj. Men jeg ved ikke hvad Fødevarestyrelsen anbefaler.

 3. Køb en saftkoger – skær æblerne i grove stykker, op i den øverste del af saftkogeren, lad det stå en *host host* 5 timer, så er saften fin og klar til brug i den midterste del af saftkogeren…den koster kun omkring 200 kr., og det kan betale sig…her laves der æblesaft, ribssaft, hyldesaft, mirabellesaft…alt med saft i 🙂

 4. Det er ikke spor svært at koge saft af æbler. Jeg vasker æblerne og fjerner stilk og blomst (ikke skræl og kernehus), skærer dem i grove stykker og koger dem helt møre under låg med en smule vand – ca. en halv liter vand til 8 liter æbler. Det hele drypper af i et stykke ostelærred et par timer eller natten over.

  Så har jeg et par liter af den fineste saft til at koge sirup af – og æblepulpen passerer jeg grundigt gennem en finmasket sigte; det giver en dejlig æblemos til at koge æblesmør af. Jeg lægger mosen i en gryde med krydderier, sætter det i ovnen ved 125 grader, rører cirka hver halve time og smager til med sukker, når det har kogt nogle timer. Der er næsten intet spild; jeg får kun omkring 300 g. smid-væk-pulp tilbage i sigten. Æblesmør er en gudespise; især på pandekager!

 5. Måske kan jeg stadig nå at skaffe en saftpresser, nu hvor vejret er ved at sætte grænser for havens tiltrækningskraft.
  Men ellers kunnel Gåsepigens opskrift prøves.
  Jeg tænker også på dit æblesmør, har aldrig hørt om det før, men det lyder lækkert. Mon stavblenderen eller foodprocessoren kunne bruges? Min tålmodighed er vist ikke til sigten.

  Pas godt på jer selv derude, hvis I bruger saftkoger!
  Jeg lånte en gang min mors. Slangen hoppede af midt i aftapningen af kogende saft.
  Jeg gik med kogte lår i så lang tid efter, at der aldrig kommer én her i huset igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.