Mørk æblesirup

Når man har 20 liter friskpresset most som ikke kan holde sig mere end et par dage på køl, så fryser man alt det ned man kan. Når man så er løbet tør for bøtter og flasker og ikke orker flere fryseposer, så vil jeg anbefale at koge noget ind til sirup.

Lækker tyk og intens æblesirup

Jeg har ledt oppe og nede på nettet efter en god opskrift, men de fleste har forholdet 1 liter saft til 700 g sukker og jeg vil helst udnytte æblernes naturlige sukkerindhold.
Der er ikke noget galt i dem der indeholder meget sukker, man får en fin, mild og sød sirup som kan bruges til det meste. Men ved at spare på sukkeret og koge længere får man en intens, syrlig, karamelagtig tæt sirup som er en fantastisk smagsgiver.

Mørk æblesirup
3 liter friskpresset (evt. fra fryseren) æblemost
600 g sukker
1 vaniljestang (evt. nogle brugte som har været opbevaret i sukker)

Det heles kommes i en gryde uden låg og koger i mange timer. Skummes særligt i starten hvor urenhederne kommer til tops. Dette gør at man får en klar og ikke grumset sirup.

Mosten skummes efterhånden

Koges helt ind til ca. 1 liter eller lidt under. Man kan tage en dråbe mellem fingrene (pust på skeen inden man rører ved den) og den skal være klistret.
Det virker ikke som om det kan blive tykt, for det er tyndt i gryden men når det køler så tykner det.
Det tog ca. 4,5 time for mig at koge 3 liter ind på næsten max. blus på min Harald Nyborg kogeplade (av min elregning!), så hvis du kan gøre det på din brændeovn er det at foretrække!

“Brugte” vaniljestænger kan sagtens bruges
Efter ca. 3 timer er vi ved at være der, kun 1,5 time igen
Så er siruppen klar til at komme på skoldede flasker
Mørk gylden æblesirup på flasker