Gule østershatte mycelium

For et års tid siden købte jeg nogle forskellige slags svampemucelier fra Ebay. Jeg fik prøvet de fleste, men pga. fyret gik ned til tider og de hele tiden blev flyttet rundt, tror jeg de opgav livet. Jeg har ikke haft tid/lyst/overskud før nu til at kigge på svamperiet igen og i går kiggede jeg i kuverten i køleskabet, som har ligget med svampemycelierne lige siden i poser.
Til min store overraskelse var der fuld gang i de gule østershatte (Pleurotus citrinopileatus), den var helt hvid og tæt af mycelium. Svampene vokser selvfølgelig meget langsomt ved 5C, men jeg troede slet ikke der vil være nok substrat til et helt år.

Gul østershatte mycelium som er 1 år gammelt fra køleskabet

Halvdelen af myceliet brækkede jeg i småstykker og har fordelt på noget skoldet bølgepap, som er røget i en skyr bøtte. Når det er vokset godt til kan jeg arbejde videre med det i noget halm eller hvad jeg nu finder på at dyrke det på. Bølgepappet er kun for at få mere mycelium så jeg har rigeligt til at overdøve det jeg nu vil dyrke det på.
Jeg har prøvet en ny måde at lukke bøtten til. Normalt har jeg et løst låg siddende og så lufter jeg ud dagligt. Det kan lukke en masse uønskede bakterier/svampe ind og det er nok ikke den bedste måde at tilføre ilt og fjerne overskydende fugt.
Se flere måder at lave svampemycelium på: her

Myceliet brækkes og nulres i små stykker på bølgepappet 
Bølgepappet rulles og låget sættes på, så skal der bare ventes
Efter 2 dage er myceliet begyndt at pelse, så det er godt i gang med at sprede sig ud på den fugtige bølgepap 

For at det bedre kan ånde og at jeg slipper helt for at lufte ud har jeg lagt en stofagtig serviet (kunne være de der luksus Duni servietter eller måske gazebind) over og derefter alm. printerpapir og en elastik rundt om for at holdet fast. Servietten sørger for at opsuge evt. kondens og gør at det kan ånde. Papiret har en tættere men stadig åndbar struktur, som gør at kim umiddelbart ikke daler ned til min svamp.
Svampene vokser meget bedre indtil videre, end da jeg bare udluftede ofte, så det er et hit!

Det hele er i en plastbeholder, men låget er en stofagtig serviet (kunne også være gazebind)
med alm. kopipapir henover for at den kan ånde, men at der ikke kan falde noget kim ned til svampene

0 Replies to “Gule østershatte mycelium”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.