Byggeriet anno 2013


Julen er over os, og det er på tide med en status på renoveringen anno 2013.
Stue og køkken er årets projekt, og vi har fået lidt mere maskinel hjælp i år end tidligere, men kvadratmetrene er også væsentligt flere da det er et stort rum fremfor flere små. Det kan klart anbefales. Vi har lejet en minigraver til at grave de ca. 30 m3 jord ud, og haft en betonvogn til at klare gulvet. Vinduerne blev leveret ret sent på sommeren, men røg hurtigt i.
Gulvet er støbt, det gamle loft er ved at blive revet ned. Der er lang vej igen.
Massere af tømmer er synligt, lidt endnu. Her er monteringen af 2 tons fibergips i gang.
Huset er klar til frost og sne, vi går nu og arbejder i t-shirt i 20 grader. Skønt. Vejen har været lang, men vi har også valgt nogle tunge løsninger for at bevare det landlige udtryk. Der er lagt 11m tømmer op på langs af huset, i form af to stykker tømmer fra en af naboernes nedrivning, med en samling undervejs. 
Med stemmejern, knippel og tålmodighed, arbejdes der…
Der er lavet udstemte samlinger med alle de 6 tværgående hanebjælker, og alle tre lag gammel maling er skrabet af så man kan se det omtrent 100 år gamle fyrretræ stå friskt som nyt. Der er sat en støtte op midt i stuen, til at hjælpe loftet/gulvet ovenpå. 
Samling af tømmer for voksne. 5×7 tommer, samlingen er så stram at der bruges fire store
tvinger, smørelse og tørre tæv på konstruktionen med kniplen for at arbejde samlingen i bund.
Men apropros gammelt fyrretræ, så kan det være vanskeligt at opdrive. Til hjørnestøtte og mægler til trappen til 1. sal, har vi fået fingre i noget tømmer i 6×6 tommer. Noget gammelt og noget nyt. Når det så endelig er fundet, er næste udfordring at få det bearbejdet. At få høvlet en 4 meter bjælke købt hjem i 175×175 kræver sit maskineri. Heldigvis har vi fundet en flink ældre trappesnedker, ved navn Gudmund, i Undløse som havde en høvl der kunne klare mosten. Han kan virkelig sit kram, og skal forhåbentlig bistå mig med konstruktionen af trappen når den tid kommer.
Der høvles tømmer i den modne klasse. 175×175 skal høvles ned til 160×160
Bjælken er 4 meter lang og jeg kunne lige med nød og næppe slæbe den.

I skrivende stund er stort set al gips sat op på både loft og væg, nu skal spartlen svinges så der kan komme tapet og køkkenelementer ind. Vores gamle gaskomfur er slæbt ind fra skuret, så vi kunne da lave julemiddag som vi plejer.

Der sættes gipsplader op i loftet i køkkenet. Pladehejset bag mig, er uundværligt til de 33 kg tunge fibergipsplader.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.