Ormekompost (11 mdr)

Så er der gået snart et år efter jeg startede ormekomposten op og der er stadig godt gang i den.
Det har været en mild vinter, så de er nok ikke så hårdt ramt og da jeg åbnede bundlågen var der fuld aktivitet.

Ormeaktivitet i bunden

Det er er tydeligt at se at de ha sværrest ved de hele kartofler jeg har smidt i og jeg tror det har været godt at de har fået frost, så de dermed er blevet nemmere for ormene at gå til fordi de så er smattede.
Den er ikke så omsat som jeg havde håbet på, men det gør ikke så meget, så længe den holdes kørende så vi kan komme af med vores bioaffald.
I løbet af året har den flere gange klapset sammen og vi har ikke produceret nok affald til dem, så jeg har fyldt efter med 30-40 cm halm og vandet grundigt. De er jo særligt aktive om sommeren og vi deler jo bioaffaldet ud på alle dyrene, så hvis det kun var ormene vil vi sagtens kunne fylde den, trods vi kun er 2 mennesker.
Desværre var bunden revnet, og jeg troede det var fint at lægge en mursten på revnen, dengang jeg startede komposten, men der har været en rotte/mosegris der har gravet sig ind under kompostbeholderen og op og hente madrester 🙁 Jacob flyttede kompostbeholderen ud på fliserne og det har sat en stopper for det, så det er godt.

I mellemtiden søgte jeg dog en ny beholder, for den er blevet fyldt godt op her i vinter, så jeg tror vi får brug for en ekstra og så var jeg usikker på om fliserne kunne holde skadedyrene væk. Men det ser det heldigvis ud til, vi har ikke haft besøg i nogle måneder nu.
Jeg var så heldig at få tilbudt en gratis ormekompost ikke langt fra Holbæk (endnu engang tak Elisabeth og Allan!) så nu starter vi snart nummer 2 op. Den virker noget større og har metalbund, så måske den er stor nok til at kunne indeholde alt vores bioaffald.

Jeg er så glad for at vi startede den ormekompost op og der bliver fyldt på den dagligt. Hver gang vi fylder i den, kan jeg ikke lade være med at tænke på den rute det affald ellers skulle ud på, det er fedt at man selv kan tage sig af (noget af) sit affald og det kan omdannes til værdifuld kompost i stedet for en miljøbelastning.

Vores typiske bioaffald for tiden til ormene er: toiletruller, servietter uden snot, æggeskaller, løg/porrer, slatne/rådne grønt/frugt, papirsposer fra bageren, jordbærtoppe og kiwiskræller

0 Replies to “Ormekompost (11 mdr)”

  1. Det ser godt ud (ligner min til forveksling). I virkeligheden er det jo meget omsat, når man tænker på hvor meget der bliver puttet i. De år, der ikke er så mange orm, synker det næsten ikke i beholderen.

    Jeg bruger kun vores til køkkenaffald, og har en større samlebunke til haveaffald.
    Samlebunken kickstarter jeg med en trillebør fuld af ormekomposten sidst i maj, når der er masser af grønt ukrudt at dække det med. Så kommer gang i god omsætning der.
    Resten får de nyplantede jordbær i august, de skal jo have madpakke til 2 år.
    Om efteråret får resten af køkkenhaven havekompost, der har hvilet et år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.