Tidlige kartofler i køkkenhaven

De blev ikke lige så tidlige som jeg havde håbet på, men tingene går ikke altid lige som man planlægger og mon ikke vi når at høste kartofler inden jeg skal føde alligevel.
Kartoflerne blev købt da de første butikker havde dem, de var nærmest lige kørt ind på paller i starten af februar da vi fik fat i 3 poser af Hamlet, Frieslander og Solist.
Det er med vilje at vi kun har valgt tidlige kartofler i år, som en del af den plan, at der ikke bliver sat alt for meget i køkkenhaven som der først er høstklart eller skal plejes omkring fødselstidspunktet.

Spirerne er faktisk ret korte når man tænker på de har ligget der i næsten 2 måneder

Jeg fandt kun en enkel kasse til forspiring af Hamlet, så de andre 2 sorter har jeg bare sprættet posen op og lagt dem i et lag. De har ligget på badeværelset hvor lufttemperaturen er 20-23 grader, men vindueskarmen er koldere da vi ikke har radiator. Så jeg tror egentlig vi har ramt ‘køligt og lyst’ meget godt, for spirerne er korte og grønne lige som de skal være.
Dem der bare er bredt i poserne er blevet pænere end dem i papkassen som er helt rynkede, fordi pappen nok har suget væske ud af dem. Det er nok kun visuelt en forskel, men vi er da den erfaring rigere, at man ikke behøver andet end en vindueskarm og at klippe posen op.

26. feb. – Dampspærreplast lagt ud i mangel af klar plast og dette skulle smides ud

I dag kom dagen så endelig, hvor vi lagde kartofler i køkkenhaven og jeg vil mene at jorden er fin lun selvom jeg ikke har et jordtermometer. Vi har jo haft en meget lun marts og der har været plast på i en måned, hvilket jo er dobbelt så lang tid som jeg blev anbefalet.
På det bagerste stykke bredte jeg lidt omdannet kompost ud inden jeg lagde plast, og det forreste fik faktisk en dynge kaninmøg med halm direkte fra burene. Så jeg ville tro at kompoststykket klarer sig bedst, men jeg har læst flere steder at man kan dyrke kartofler ved at dække dem med gammelt halm i 40 cm højde, så nu er jeg spændt på om vi ser nogen forskel. Der var godt gang i ormene under begge afdækninger.
Vi lavede en rende med et hakkejern og lagde kartoflerne rimelig tæt, tættere end anbefalet, men normalt høster vi 1-4 kartofler pr. plante pga manglende sol i køkkenhaven, så jeg regner ikke med det gør noget, ellers finder vi ud af det. Generelt kan tidligere kartofler lægges tættere end sene, da de skulle give mindre udbytte.
Efter de var lagt kom vi 10 cm stort set omsat havekompost ovenpå og plasten blev lagt tilbage på. Regner med at fjerne plasten midt i april, lægge endnu 10 cm havekompost og smide fiberdug over i stedet hvis det er nødvendigt.

De er lagt med ca. 20-30 cm afstand og 35 cm afstand i rækkerne

Øverste stykke: 1. række fra venstre: Blandet sorter, 2.-4. række: Hamlet

Nederste stykke: 1.-2. række fra venstre: Solist, 3.-4. række: Friesländer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.