Semi-hydroponics til orkideer

Førstehjælp til døende Phalaenopsis orkideer
I nogle virksomheder er det ret populært at købe sammenplantninger til at have stående i receptioner og kantiner. De er ret flotte, men sjældent lavet til at kunne holde sig særligt længe, de er i hvert fald ikke lavet så planterne har det godt, men mere så det ser flot ud.
På mit arbejde var der købt en orkidésammenplantning af 3 orkideer i et fint stort fad. Efterhånden rynkede og visnede bladene, og folk antog at den manglede vand så den fik lige en slat i ny og næ når nogle kom forbi. Jeg tog en af dem og trak lidt i den og kunne se den var helt rådden og der bredte sig en lugt af skovbund. De var plantet i fint mos, jord og barksmulder, så de kunne nok klare sig med meget lidt vand i meget lang tid da det holder godt på fugten. Men phalaenopsis orkideer har luftrødder og har brug for både luft og lys til rødderne, hvilket der absolut ikke var, så jeg tog 2 af dem med hjem for at se om jeg kunne genoplive dem.

De fleste rødder er rådne og døde og de levende (grønne) er rynkede og har det ikke for godt
Alt det indtørrede og brune klippede jeg af inden omplantning

Semi-hydroponics (s/h)
Efter en tur på nettet fandt jeg frem til en måde jeg ville prøve at få liv i dem igen: Semi-hydroponics.
En metode hvor man dyrker i et uorganisk materiale (i bund og grund et materiale der ikke kan formulde) hvor bunden altid er i vand. Der findes flere slags materialer man kan dyrke i, men jeg har valgt Leca ærter/kugler da det er nemt at få fat på i de fleste planteskoler. Man skal være opmærksom på det skal være til planter (ca. 15 liter koster omkring 50-60 kr) og ikke er de grå Leca kugler til byggeri, som er coatet med noget flammehæmmende.

Et engangsglas på 0,4 liter med lufthuller skåret ca. 2 cm oppe

En billig og nem løsning lige til at starte op på at tage et engangsølglas som potte. Man skal nemlig helst bruge en gennemsigtig potte så rødderne får lys og så er den nem at skære huller i bunden.
For at leca kuglerne altid står i vand, skal hullerne ikke skæres helt nede, men ca. 2 cm oppe af siden. Jeg har lavet 2 huller, et på hvert side. Så fylder man bare på med vand og koppen hælder selv fra hvis det ikke kan være der. Udover det, så danner det også nogle luftkanaler, så der kommer ventilation op igennem koppen.
Leca kuglerne skylles godt igennem, da de er ret støvede. Og så er det ellers bare at komme lecakugler i ca. halvdelen af koppen, komme orkideen ned i og hælde lecakugler ned for at fylde op. Jeg prøvede så vidt muligt at placere rødderne ude langs kanten så de kan få så meget lys som muligt. Så kom kopperne under vandhanen, til det løb ud af hullerne og blev placeret i vindueskarmen.

Der dannes hurtigt kondens på indesiden af koppen så rødderne får godt med fugt,
men samtidig ventilation pga. lufthullerne

Genoplivning er en succes!
Blot efter få uger var der allerede en stor forskel på planterne. De fleste blade var blevet mere saftspændte og jeg kan se begyndende bladvækst på den ene. Rødderne er svulmet op og blevet tykke igen. Planten ser meget sundere ud og jeg er overrasket over jeg slet ikke har skulle fylde vand på endnu.
Man kan tydelig se at der er fugtigt ca. halvt oppe i glasset, da der er kondens på indersiden og jeg tror det er helt perfekt for denne type orkidé, som jo lever i træerne af den fugt fra luften og i barken.

De 2 orkidéer der var døende er nu på rette kurs

Da jeg jo har rimelig mange liter lecakugler tilbage overvejer jeg at omplante nogle af mine orkidéer. Den eneste lille udfordring er at de er ret store, så jeg tror ikke de kan være i et ølglas. Jeg tænker på at finde et stort glas evt. vase og så bore hullerne med et glas/keramik bor, for jeg tror det er vigtigt at luften ikke står stille i bunden og så er det også fint med et overløb så man ikke får fyldt for meget vand på, da det er ret bøvlet at hælde fra igen.
Det ville også være rart med en lidt kønnere løsning til de andre orkidéer da ølglas måske ikke lige er lavet for skønheden, samt de er meget lette, hvor glas har lidt mere pondus.

0 Replies to “Semi-hydroponics til orkideer”

  1. Tak for indlægget. Selv om jeg nu i mere end 20 år har prøvet at blive fortroligt med kunsten at sørge for mine potteplanter (synes at et hjem uden grønne planter indendørs er kedeligt), så er det stadig en udfordring med flere typer af planter. Dit indlæg gav mig en aha-oplevelse, tak for det.

  2. Tak for din kommentar! Det er fedt at kunne give andre en aha-oplevelse, håber det vil kunne løse dine udfordringer 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.