Første slagtning af kanin

I går var vi ude hos en avler for at lære at slagte kaniner. Vi skulle selv have en kanin med og så ville hun vise os det, så vi selv kan slagte den anden.
Hun er selv Rexavler og har både castor og chincilla, jeg var helt solgt med chincillaerne men Jacob var mest til Castor Rex. Vi havde overvejet at avle Rex kaniner på et tidspunkt, da vi skal have kaniner for kødets skyld, men så kan vi ligeså godt få den bedste pels.
Men Rex kaninen er mere vild i adfærden end så mange andre kaniner, da den er blevet avlet pga pelsen og ikke adfærden i industrien, så vi vil ikke have den som begynderkanin. Hun fortalte også at hun ikke solgte dem til børn under konfirmationsalderen, af dømme af størrelsen tror jeg sagtens de kunne nappe en lille børnefinger over, så det er vist meget fornuftigt hvis man ikke har dem som kælekaniner.

Aflivningen
Selve slagtningen gik over al forventning! Jeg havde været nervøs hele dagen, da jeg var bange for det ville minde mig om dyrlægebesøg med et kæledyr, men hun var meget proffesionel og vigtigst af alt tøvede hun ikke. Hun tog kaninen i bagbenene, med en finger imellem så hun havde godt fast og så lod hun kaninen hænge, i starten spjættede kaninen helt vildt, jeg har aldrig set noget lignende, så man skal være forberedt og holde GODT fast. Da den faldt lidt til ro gav hun den et gok i baghovedet med et koben og så var det slut, den fik et par ekstra slag for at være sikker, men hun viste at hvis hovedet dinglede slapt så, var det ovre, man kan kan så gå i gang så snart nerverne stopper og det er nemmest at se på halen.

Rensningen
Den blev hængt op i en ledning i begge bagben med god afstand mellem benene.

Først skærer man det første led af forpoterne.
Så skærer man rundt om haserne uden at ødelægge kød og sener og derefter løsner man huden ved at stikke fingrene ind under huden får fingrene til at mødes gennem en sene foran på bugen, her skærer man skindet over, så langt oppe som muligt.
Man løsner også bag til og skærer af under halen så halen bliver hængene på dyret. Nu kan man forsigtig trække hele skindet ned over hovedet og skærer pelsen fri (hvis man skal bruge den). Nu skæres hovedet af og man kan gemme ørene og tørre til hundesnack eller kattelegetøj.
Nu skæres bugen op og indvoldene tages forsigtigt ud, galdeblæren sidder sammen med leveren helt forrest (nederst når den hænger) under ribbene.

Nu skylles den godt med vand og så plejer hun at lade den ligge i vand i et døgns tid for at den ikke bliver tør.

Det var ikke den største slagtekanin, men den er fin til lige at smage.
Den vejede ca. 1 kg inkl. frysepose 🙂

5 Replies to “Første slagtning af kanin”

 1. Meget god forklaring, har lige afhentet 14 slagte kaniner… og er godt i gang med at flå dem 😉

  De er til menneske & fritte fodring 🙂

 2. Hold da fest, 14 kaniner!? Det kommer til at tage noget tid, jeg synes det er en hård tjans når vi har ordnet 3 på en aften.
  Jeg var ikke klar over fritter kunne spise kanin, men det er selvfølgelig et rovdyr!
  Jeg er glad for at høre at beskrivelsen kan bruges!

  Hilsen Didde

 3. Jeg lærte, under uddannelse til dyrepasser, at analkirtler skal fjernes. Det er ikke nævnt ! Pas på med ikke at perforere galdeblæren. Kødet bliver uspiseligt.
  En fin beskrivelse af aflivning og flåning.
  Peter.

  1. Hej Jens Peter,
   Tak for din kommentar! Vi har valgt ikke at opremse alt der fjernes, men jeg tror nu også det er bedst at ens første slagtning foregår med en øvet, første gang man prøver det. Det er jo dyr man har med at gøre, så jeg håber ikke nogle kaster sig ud i det uden at sætte sig ordentligt ind i det først 🙂
   MVH Didde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.