Krydderurter

Vi har ikke haft så mange krydderurter i år, så der skal lidt planlægning til så vi ikke løber tør næste år.

Persille
Jeg prøvede jo at så noget bredbladet persille i foråret men de dukkede aldrig op, selvom jeg har hørt at der kan gå op til 8 uger før de spirer, yikes! Men der kom ikke noget så det var godt at jeg udplantede en potte fra Superbrugsen, ellers havde vi ikke fået noget.
Men de blev ikke så store som jeg havde regnet med, men det har også været en tør sommer og de står bag en stor buksbom, så det er måske heller ikke optimalt.
Jeg læste i Praktisk økologi om en der havde prøvet at så i starten af september, hvor den sætter frø. De når at spirer inden vinter og kan faktisk overleve og bliver derfor større end de udplantninger man sætter i foråret. Forsøget var med kruspersille som er mere hårdfør, jeg har kun en bredbladet der er gået i blomst, så dem vil jeg så + hvis jeg finder nogle persillefrø i butikkerne inden september.
På den måde skulle man have persille fra tidlig maj til sen efterår.

Timian
Der stod en stor timian da vi flyttede ind men efter denne her vinter er den blevet sat tilbage og der er kun lidt liv i den. Den havde en tot som jeg har hyppet og lagt en sten på, således at stænglerne er under jord men 10 cm af toppen er over jord. Det gjorde jeg i tidligt forår da der kom lidt liv i den og totten er i live, så her til efteråret eller det følgende forår vil jeg se om den har slået rod og adskille den fra moderplanten så jeg kan få endnu en timian og hvis den har mange rødder vil jeg dele den i så mange som muligt, for timian spiser vi flere gange om ugen, så der skal være rigelige mængder.
Jeg havde også en plan om at sætte nogle i de brede fuger mellem havefliserne så når man træder på dem så dufter der af timian.

Oregano
Vi har haven fyldt med oregano, og til foråret var jeg ekstatisk indtil jeg fandt ud af den ikke smagte af noget som helst…
Det er en såkaldt haveoregano. Den smag man forbinder med oregano kommer fra græsk oregano. Jeg så et billede af en græsk oregano i blomst, de er hvide og haveoreganoens blomster er lyserøde. Men man kan bare smage på den for at finde ud af den ikke smager af pizza.
Så til foråret vil jeg finde nogle frø af græsk oregano, om jeg så skal betale en tårnhøj pris til frøfirmaerne.

Løvstikke
Vi har 3 store flotte løvstikker og jeg havde egenlig tænkt at det er en plante man kan gå og nippe af hele sommeren, men det er en staude, så den har et højdepunkt før den begynder at blomstrer og se mishandlet ud.
Den er ved at sætte frø nu og jeg håber at kunne høste lidt som kan bruges som krydderi i dry rubs, supper eller måske i brød.
Næste år vil jeg plukke nogle blade før den blomstrer og tørre dem eller fryse ned i en isterningbakke. Den ser virkelig hærget ud nu og jeg har ikke rørt den.

Rosmarin og laurbær
Rosmarin og laurbær tåler ikke frost men har godt af en kølig hvileperiode om vinteren. De skal stå lyst og frostfrit, ikke ligefrem en lokation alle har til rådighed.
Men der er en (nok også flere) der har lavet et solopvarmet drivhus som bliver isoleret om vinteren med bobleplast, så det er måske en mulighed, og hvis man så har vagtler i drivhuset skal man i hvert fald ikke bekymre sig om de fryser selvom de skulle kunne klare det.
Artiklen er placeret her: http://www.havenyt.dk/artikler/koekkenhaven/drivhuset/951.html

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.