Filtet fåreham

Spelsau får
Sidste år var vi ude og besøge en fåreavler som avler Spelsau-får. Racen stødte vi på for nogle år siden, og vi blev hurtigt enige om,.at når vi en dag skal have får, så skal det være Spelsau får.
Det er en race som ikke skulle have så store problemer med at læmme, som kødfår ellers har, og så har de nogle utrolig flotte farver. Det er simpelthen så flot at se en flok blandede Spelsau får i alle mulige farver.
Ulden er vist svær at bruge 100% til at spinde, da den har underuld som er fin til spinding, men yderulden (hvis den hedder det) er lange blanke hår, som ikke filter og derved kan spindes rent.
Jeg er jo hverken den store strikker eller hækler, men jeg elsker fåreskind og jeg kan godt lide at filte, selvom jeg ikke for gjort så meget i det. Så det vil ikke gå til spilde.
Gratis fåreham
Anyway, vi fik en fåreham med hjem fra fåreavleren, da de alligevel bliver smidt ud, hvilket overraskede mig meget, men det meste uld der bliver klippet ryger på lossepladsen. Konen fortalte mig at der var nogen der havde haft held med at filte en hel ham og bruge den ligesom man ville bruge et skind, dog vil det være mere sart overfor trækken og slitage. Det måtte prøves!
Nu har hammen ligget hen over vinteren i garagen og i dag blev dagen, hvor jeg skulle prøve at sæbevandsfilte den.
Filtet fåreham
Jeg lagde et nubret stykke plast (her et stoleunderlag fra IKEA) på jorden, hvis jeg kunne ville jeg have brugt et stort stykke bobleplast. 
Så lagde jeg den ildelugtende og snavsede fåreham ovenpå plasten, med underulden nedaf.
Jeg hældte 20 liter varmt sæbevand på (med flydende brun sæbe) og så jokkede jeg rundt på den gennemvåde ham i gummistøvler. Jeg travede rundt i 20 minutter og hældte løbende 10 ekstra liter varmt sæbevand på.
Til sidst sprøjtede jeg rent vand på med haveslangen, for at skylle det og så kunne det ellers dryppe af og tørre udenfor.

Kittet til sæbevandsfiltning
Sæbefiltet fåreham

5 Replies to “Filtet fåreham”

  1. Hej Didde.

    Det var noget af en travetur. Hvis du skal have lavet flere kunne du lave en aftale med et fitnescenter at måtte lægge dem på løbebåndet
    🙂

  2. Hvor spændende – hvad gør du bagefter sæbe og tramp? – skyller du efter, børster eller hvordan bevarer man de fine krøller?

    1. Jeg spulede det med haveslangen og så filtede jeg ikke så meget i kanten, så krøllerne var der i kanten. Jeg er ikke særlig god til filtning, så det blev ikke super vellykket, men det var sjovt at prøve det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.