Kaninbur part 2

Nu hvor vores kaninunger er ved at være store, er pladsen lidt trang i buret. De skal snart tages fra moderen, og deles op i køn. Således får vi brug for to ekstra bure. Da vi byggede nyt kaninbur i foråret, var det allerede planlagt at der skulle udvides med to ekstra bure. Jeg gik så i gang i går med at save og skrue på livet løs for at lave den anden del. Der var en der spurgte på en tegning af buret da vi lavede første del. Jeg har ikke nogen decideret tegning, men jeg har taget et billede af elementerne herunder(klik på billedet for større version):

Det er lavet så det så vidt muligt går op i 240cm, da det er en længde der altid er til at skaffe i byggemarkedet. Burets skelet er lavet af skillerumslægter på 38x57mm. Man skal dog tage sig lidt i agt, for målene kan godt svinge +/- et par mm. Jeg har brugt i alt 12 “stænger” til sektion 2 af buret, og da de koster ca. 14 kroner pr. stang er det omtrent 170 kroner for selve skelettet + lidt skruer.

Dosmerseddel:

  • 12 lægter 38x57mm á 240cm
  • Krydsfinérplade til “gulvet”
  • Beklædning, f.eks. sporplade.
  • Skruer 5x80mm(til at samle lægter hvor der skrues igennem på den korte led)
  • Skruer 6x100mm(til at samle lægter hvor der skrues igennem på den lange led)
  • Skruer 3,5×25(til at fastgøre bundplade til ramme samt bekædning til burets skelet)
  • Hængsler til lågen
  • Volieretråd eller lignende til lågen
  • 3 høvlede forskallingsbrædder 21x95mm á 360cm til at lave låger samt bræt til at sætte forrest i buret.
  • Noget til at holde buret lukket.
Bundene
Buret er bygget op af to rammer med en plade ovenpå til at danne bunden i hver bursektion. Hver ramme måler 60×120 cm. De er lavet af to stænger på hver 120 cm, samt 4 tværstænger på hver 52,4 cm. De to lange stænger saves af en 240 lægte(com er ca. 241 i virkeligheden), og de fire korte saves af en anden 240 lægte. Altså bruges der 2 lægter pr. etage = 4 lægter på 240cm. Vi har købt en plade 12mm tagkrydsfiner som er nok til at lave 4 plader til at lægge ovenpå rammerne for ca. 130 kroner.

Siderne
Siderne er lavet af to lægter hver altså fire tilsammen. Toppen er skåret af i 6 grader for at give taget lidt hæld. De forreste ben har jeg skåret i 175 cm længde og de bagerste i 171cm. Da grunden er lidt ujævn har jeg ikke været så nøje med disse mål, da alle ben har fået en klods under for at få buret op i vater. Der er en lille slat lægte til overs når man er færdig som man kan skære sine klodser af. Det ses ikke så let at buret er klodset op, da klodserne har samme form som benet. Samtidig fungerer klodsen også lidt som “offer” for fugt og kan skiftes med tiden. Højden og vinklen på burets tag er lavet til at passe ind under et tag på en af vores bygninger, så man kunne godt lave det højere og med lidt mere hæld på taget hvis man vil det. De stykker der skæres af(henholdsvis 65 og 69 cm) skæres til at lave to tværstivere i siden af buret på hver 48,6cm, og placeres så de er i plan med bundpladen i buret for at lette rengøring.

Taget
Taget er lavet af ved at dele en 240 lægte i to stykker på 120 hver til for og bag, samt sider på 116cm hver – begge ender på siderne er skåret i 6 grader ligesom toppen af siderne til buret. Der er ligesom i burets bunde indsat 2 stivere som ligeledes laves af 1 lægte på 240cm. Der laves også 3 og vindspærrende stykker til at sætte ind mellem siderne og afstiverne på taget, samt en 120 cm lægte til at lukke af mellem tag og låge – se toppen af billedet nedenfor. Den lukkende lægte samt de 3 mindre stykker laves af yderligere en 240 lægte. De tre korte stykker skæres på langs i en vinkel af ca. 10 grader med en stiksav – Dét kan drille lidt.


Detaljer
Nu har man sådan set alle stumperne til at samle buret og give det en beklædning. Vi har valgt at bruge sporplade da det er rimelig billigt, og rimelig pænt at se på. Der mangler nu kun at laves låger til buret, som jeg vil skrive om senere. De laves af forskallingsbrædder som også er en billig form for tømmer. På denne sektion af buret laves lågerne todelte, så man kan vælge at åbne for halvdelen eller hele lågen da vi fandt ud af at det var lidt bøvlet at åbne hele lågen til et bur med en mor plus 7 unger. Dels blotter man reden fuldstændigt, og ungerne har en tendens til at panikke lidt og man risikerer at de hopper ud af buret. Vores kaninmor havde også lagt reden op ad lågen i en periode, og det gjorde det umuligt at give foder uden at man lige skulle gribe en unge eller to når man åbnede lågen.

Som det kan ses på billedet ovenfor, har vi sat et bræt på højkant forrest i buret. Brættet kan tages op når der skal skiftes bundmateriale, men det begrænser hvor meget halm osv. der falder ud når man åbner lågen.

Til sidst et billede af de rester der blev ud af de i alt ca. 29 meter lægter(ca. en lille meters penge):

0 Replies to “Kaninbur part 2”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.