Hængekøjer til gnavere

Rotter som kæledyr
Da jeg var en ungmø og gik i gymnasiet boede jeg på kollegie. Der måtte man ikke have større dyr, som hund og kat, så jeg skulle finde et mindre dyr i bur, som selskab. Jeg har nemlig meget svært ved at undvære dyr, det er ligesom et ben der mangler.
Jeg ville gerne have et intelligent og nysgerrigt dyr som ikke larmede, så fugle var udelukket. En af mine venner havde købt en øgle, men det var alligevel lidt for goth til mig. Men så købte hans kæreste en dag en tamrotte, og jeg havde aldrig troet at jeg skulle falde for en rotte, men det gjorde jeg! 
Den var simpelthen så sød og nysgerrig, så der gik ikke længe før jeg købte en rotte selv. 
Det var en lille huskypige som jeg kaldte Honda, og ikke længe efter kom der en Mazda, Toyo og en Supra til.
Det er et fantastisk kæledyr, men man skal købe det af en god kæledyrsavler og ikke i dyrehandlen, som ofte sælger dem som slangefoder, og derved er avleren måske ikke interesseret i adfærd. Mazda var en dyrehandlerrotte og hun blev aflivet fordi hun angreb både de andre og mig.
Den største ulempe ved tamrotter, er at de har et kort liv og man når at knytte sig til dem hurtigt. Ingen af mine piger nåede at blive over 2½ år, og størstedelen blev aflivet pga. kræftknuder.
Så i de 8 år jeg har haft rotter, har jeg skulle af med en del, da jeg altid har haft ml. 3-5 rotter.
Men det er helt sikkert et læledyr jeg vil anbefale at holde, og især børn er glad for deres natur og forskellige personligheder.
Hængekøjer
I den første tid jeg havde rotter, havde jeg ikke så mange penge, og dyretilbehør er ikke billigt. Men så så jeg på et tamrotteforum at der var en der syede små hængekøjer til rotter.
Det måtte jeg prøve. Jeg fik syet en masse til dem af gamle håndklæder, brugt sengetøj med huller, brugte fleecetæpper og andet genbrugsstof.
De var især vilde med hængekøjer foret med fleece og som tiden gik fik jeg lavet lidt forskellige designs. Det var en god indgangsvinkel til at blive bedre til at sy, selvom det kun var firkanter og cirkler. Og så er det sjovt at sy til dyr, de er som regel så nysgerrige på hvad man har lavet.
Nogle rotter gnaver mere end andre, og nogle kan lænse en køje på under 1 time, men mine har kun gnavet i dem hvis de mente at der skulle et ekstra hul som indgang. Men jeg kom også æblegrene ind som klatre/gnave-pinde. 
Her er nogle af de køjer jeg har syet, hvis du selv skal i gang og er i tvivl om hvordan, så skriv en kommentar, så kan jeg prøve at forklare hvordan jeg har gjort.
Vikingeskib-køje/gynge
Oste-køje
Julekugle-køje
Fluesvamp-køje
Julesok-køje
Julehjerte-køje

0 Replies to “Hængekøjer til gnavere”

 1. Hej Orla,

  Det er jeg glad for at høre, de er også meget søde og opsøgende, slet ikke som vilde rotter. Fællesnævneren for det folk, som har besøgt hos, ikke kunne lide ved dem, var halen. Men den synes jeg er sjovest, da de bruger den som aber gør, altså til at holde balancen eller holde fast i en gren hvis de skal strække sig med deres små arme efter en jordnød 🙂

  Didde

 2. Hej Jeanne,

  Jeg klippede et bagstykke som et helt hjerte og forstykket er ligesom når man fletter et julehjerte, stykkerne er bare enkle og ikke foldede i bunden.
  Så fletede jeg de to forstykker og lagde dem ovenpå bagstykket og syede langs kanten, pånær 10-15 cm, så jeg kunnne vende den. Så vendte jeg veangen ud og lukkede det sidste stykke og kom presseningringe i.
  Håber det gav mening, ellers bare spørg løs!

  Didde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.