Krydsning af chilier

Det er altid sjovt at prøve nye sorter, men jeg synes også det er sjovt når man får nogle frø fra chilier der ikke har været isoleret, så det er en krydsning af 2 sorter man ikke aner hvad er.
Men endnu sjovere er det, hvis man selv har lavet krydsningen, så man faktisk ved hvilke to sorter der er krydset, så kan man jo altid håbe at det er det bedste fra de 2 sorter man får frem i den nye.


For at være sikker på at man krydser 2 sorter og den ikke bare selvbestøver sig, kan man pille støvknapperne af moderblomsten (det er dem som danner pollen).

Krydsning af chilisorter
Man finder en blomst der er lige ved at åbne sig, nogle sorter danner pollen meget tidligt, så der skal man finde en mindre blomst på planten, hvis der er støv på støvknapperne.

Find nogle blomster der er lige ved at springe ud

Så skæres/hives kronbladene af (optimalt tages kun 1 af så man kan se hvornår blomsten åbner sig og er klar til at modtage pollen), så er der kun støvdrager og støvknapper tilbage.

Kronbladene er fjernet fra moderblomsten

Så nappes alle støvknapperne af med en pincet, så der kun sidder støvdrageren tilbage (billedet herunder).
Jeg kommer en tepose henover blomsten og venter en dags tid eller 2 før jeg bestøver den. Hvis man ikke tager alle kronbladene af, kan man se hvornår blomsten er åben og dermed klar til bestøvning.

Fjern alle støvknapper og lad støvdrageren sidde

Forberedelse af faderen
Dagen før eller på dagen, jeg laver moderblomsten klar, isolerer jeg også en faderblomst med en tepose i samme stadie. Så springer den blomst ud ca. samtidig eller lidt før, og har pollen klar til moderblomsten, uden man skal være bange for at der har være et insekt forbi med noget andet pollen og blandet sig på faderblomsten. 
Man kan plukke hanblomsten eller fører de to blomster tæt sammen for at overfører pollen, men jeg synes også det er nemt lige at hive en enkel støvknap af med en pincet og bestøve moderblomsten med den (billedet herunder). Og ellers kan man også bruge en pensel.

Tilføj fremmed pollen med en pincet og en støvknap (eller en hel blomst)

En anden mulighed er at høste støvknapperne fra faderblomsten når den er i ballonstadiet og eftermodne støvknapperne i en skål indenfor, så slipper man for at dække endnu en blomst af og man ser hurtigt når støvknapperne er modne, da de bliver helt støvede. Husk at mærke skålen med sortsnavnet, særligt hvis du har flere skåle. Igen kan man bruge en pincet og føre en støvknap til sin modne moderblomst, men man kan også bruge en pensel.

Høst af støvknapper fra en faderblomst i ballonstadiet, støvknapperne er klar dagen efter hvis de tages lige før blomsten åbnes

Det virker måske lidt krævende, men det er lidt sjovt når det lykkes og frugtknuden svulmer op.
Hvis det ikke lykkes, falder blomsten af få dage efter. Det kan godt være svært at få det til at lykkes hvis man krydser arter (f.eks. C. baccatum X C. annuum), man kan hurtigt slå op på nettet, hvilke arter ens sorter er, så man kan se hvilke der er lettest at få til at krydse.
Det er første gang i år at jeg prøver mig udi kontrolleret krydsning, så jeg er meget spændt på næste års resultat.

Det sidste jeg gør, som også er vigtigt, er at hænge en mærkat på den bestøvede blomst/frugt, så jeg ved hvilke 2 sorter jeg har krydset og evt. hvornår. Jeg skriver ‘Modersort X fadersort’, i den rækkefølge, så ved jeg hvem der er hvem, når jeg kigger på frøposerne til næste år og ikke kan huske noget som helst.

Der hænges et mærke på den krydsede chili

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.