Tomatstiklinger til overvintring

I år vil jeg prøve at overvintre nogle tomater efter en metode Anja Egeriis plejer at bruge.
Det går ud på at man holder liv i en tomat, men da den vil blive ranglet henover vinteren, laver man stiklinger af den så, de nye planter ikke bliver så ranglede.

Tom Tumbling Red busktomat i november

Overvintringstiklinger af tomater
Stiklingerne tages så sent som muligt på sæsonen, for at undgå de bliver alt for store, da de jo skal være indendøre i noget tid.
Stiklingerne er som jeg normalt ville tage tomatstiklinger, 10-15 cm, men lidt bladvækst i toppen, ikke for meget. De stikkes i noget brugt pottemuld, gerne blandet op med lidt grus eller sand.
Stiklingerne sættes i en lys vindueskarm, men ikke i direkte sollys, jeg har sat dem i badeværelset da der er frostet glas og hvide vægge, så der er godt med lys.
Når de har sat rødder (1-2 uger), skal de plantes om i en 2-3 liter potte, som de skulle forblive i hele vinteren. Nu handler det om at holde liv i den til januar, hvor der skal tages stiklinger af den.
I starten af januar, skulle den gerne være lang og ranglet, og der skal man så lægge planten ned, så den vil begynde at sætte sideskud, som vokse lodret op. 
Når de sideskud er 10 cm lange, tages de som stiklinger og de skulle så blive til de planter man kan sætte ud i drivhuset til maj.

Jeg har kun gjort det med ‘Tom Tumbling Red’, da de andre planter var begyndt at få gule blade og havde lidt skimmel. Men busktomaten var fin og frisk, så jeg håber det lykkes. 

Afpillet tomatstikling 1/nov/2012
Tomatstiklinger (1/nov/2012) på badeværelset

2 Replies to “Tomatstiklinger til overvintring”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.