Lav selv din egen havetrailer

Overvejelserne
I efteråret har vi stynet nogle træer og fældet et par stykker som virkelig stjal aftensolen. Det genererer en masse grenaffald som ikke altid ligger lige ved siden komposten når man har lidt over 4 tønder land.
Så enten skal man slæbe sig ihjel eller skaffe sig en vogn.

Når nu vi har havetraktor, så er det jo nærliggende at bruge den til at slæbe – men trailere til sådan en koster nogle penge. Hvis man gerne vil have en smal lang trailer med høje sider, bliver det heller ikke billigere. Men så er det jo godt at man er selvbygger!


Tankerne om en trækvogn begyndte at melde sig allerede i sommers, og det er endnu et af de projekter hvor det har vist sig at være en god idé at gemme på gode råmaterialer og gribe chancen når bestemte stumper byder sig. Ved et visit til min brors gård på sydsjælland havde de sat deres mere end normalt udtjente havetraktor ud til jernskrot. Jeg øjnede muligheden for at skrue forbroen af, og vupti så var der nogle gode brede hjul til projektet, endda komplet med ophæng osv.

Udførelsen
Efter at hjulene havde ligget et par måneder og grenene begyndte at tårne sig op blev projektet så accelereret. Efter en times tid ved computeren havde jeg fået bikset en målfast tegning sammen så der var et godt udgangspunkt. 

Den endte med at blive 90×190 cm, og består at en træramme lavet af reglar – primært overskudsstumper fra årets byggeprojekt – samlingerne er savet ud med stiksaven. Selve “bundpladen” består af gamle loftbrædder fra soveværelset som er skruet på med lidt mellemrum så der ikke samler sig vand. 


Et stykke spærtræ blev brugt til at montere selve hjulparret fast på rammen, forstærket og fastgjort til rammen med sømplader. Armen til styretøjet fik en god stor skrue, og så håber jeg at traileren kører lige. Et gammelt stykke profiljern blev brugt til at skrue fast på rammen med franske skruer og sluttes af med en kuglekobling fra Harald Nyborg til fornuftige penge. På undersiden er der monteret et par stykker træ på skrå for at holde rammen i form. Efter samlingen var den en smule vredet, så jeg rettede den op ved hjælp af en baggagerem med skralde og fikserede den med de nævnte skråstivere.


Til sidst har jeg boret 22mm huller ved enden af alle tværvangerne så der kan sættes gamle 1/2″ vandrør i når der skal stakkes i højden med grene som man kan se herunder.


Sidste trin bliver at lave en ramme af gamle brædder rundt langs bunden, så man kan smide kædesaven og termokanden eller et par kasser æbler på uden at skulle dreje hovedet hele tiden. Måske montere et jernrør på en aksel på bagkanten så man kan “rulle” stammer op på den.

Konklusion
Alt i alt er det gået hen og blevet en rigtig god, gedigen vogn, og selvom den er fyldt med tunge våde grangrene kan vores lille gamle havetraktor godt trække læsset. Økonomien har vi holdt under 250 kroner ved at bruge forhåndenværende materialer og klunse lidt. 

0 Replies to “Lav selv din egen havetrailer”

  1. Ja det kan jeg tro, men mulighed for at lave mange lækre hegn med frugttræer og andet godt uden at det hele står lige rundt om huset. I kunne jo have korn, hø eller afgræsning til nogle dyr, eller det har i måske også?
    Vi har jo "kun" ca 5200 kvm og vi gad godt at have marker, men det var ikke muligt her.

  2. Nej vi har ikke fået indhegnet det endnu, det er planen efter byggeriet er færdigt, så skal vi have geder, får eller køer, afhængig af hvordan verdenen ser ud til den tid 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.