Dyrkningsråd til chili

Så er chilierne så småt begyndt at komme op og vise sine kimblade. Det er en dejlig livsbekræftende hobby fordi man kan starte allerede i januar, hvor vejret er gråt og koldt.
Jeg spirer på vat i flødebolledrivhuse, for at sortere de fra som ikke spire og holde øje med hvornår de spirer, på den måde kan jeg hurtig så nogle flere frø, hvis der ikke sker noget med dem der har ligget længe og så har jeg noget at glæde mig til hver dag, fordi man kan følge dem og det er altid spændende om der er nogle der har stukket en hale ud.

Årets første spire var en Jalapeno

Lige så snart de har stukket halen ud kommer jeg dem i såpotter eller jiffybrikker og så ud af drivhuset, for at de små kimplanter ikke vænner sig til den høje fugtighed. Hvis de når at vænne sig til den, risikerer man at man skal bruge tid på at afhærde dem til de tørre stueforhold og det er bare ekstraarbejde som ikke er nødvendig.

Når man er væk i en weekend kan de nå at udvikle sig meget inden de kommer i en potte

Efter at jeg har fået LED plantedioder af Jacob, kommer jeg alle potterne derind under, men før jeg fik det, kom de op i vindueskarmene. I flødebolledrivhuset har de ikke rigtig brug for lys, men det har de når de skal rejse sig fra jorden, for ikke at blive for lange.
Det der sker for de fleste, som mange ikke kender årsagen til, er at de når at blive lange, tynde og ranglede. Hvis planter står for varmt i forhold til den lysmængde de får bliver de lange, for varmen er der, så ‘de tror’ at solen bare er lidt længere væk, så de strækker sig efter den.
Den nemmeste løsning er at sænke temperaturen så det passer med lysmængden, men det er svært for de fleste at komme under stuetemperatur men stadig holde den oppe over 15C.
Desuden vil planterne vokse langsomt ved lave grader og vintersol, så det bedste man kan gøre for en hurtig vækst er at skabe kunstigt lys, eller vente med at så i slut januar/start februar.
Jeg skrevet lidt gode råd/dyrkningsvejledning, men det er mine egne erfaringer, så du lad være med at følge den til punkt og prikke, men lad dig inspirere af denne og andres vejledninger.

Hvis man er helt grøn og bare gerne vil have succes er mine råd:
Så frø der ikke er mere end 2-3 år gamle, de er mest spirevillige. Køb nogle samme år som de skal såes, få nogle af en chilidyrker eller skrab nogle ud af en moden (dvs. ikke grøn) supermarkedschili.
Køb jiffybrikker/små potter og noget såjord og så direkte i jorden, frøet må helst ikke dækkes med mere end 2 x frøets tykkelse, det gør ikke noget at man lige kan ane frøet under jordoverfladen.
Så fra 1. februar i et minidrivhus eller sæt en pose henover potterne i en lys vindueskarm.
Når du ser frøet rejse sig frem til kimbladene slår sig ud (altså inden for den periode), tager du dem ud af posen/minidrivhuset og stiller dem i vindueskarmen.
Når de har sat 2-3 blivende bladpar (dvs. ikke de første der dukker op som er kimblade, men de næste) kan du begynde at tænke på at potte dem op (i pottemuld/plantesæksjord) i en lidt større potte, men gå aldrig for hurtig op i størrelse. Det er også omkring den tid jeg begynder at gøde så småt, men husk at købt pottemuld/plantesække som regel er gødet, så vent nogle uger til de har optaget den næring.

En ung plante af sorten Fish, som har hvidbrogede blade og stribede umodne frugter

Afhærdning i midt maj: 
Hvis du kun skal dyrke i vindueskarmen potter du bare op i større størrelse og så kommer der blomster i løbet af foråret/forsommeren, men hvis de skal i drivhus skal du vente til temperaturerne ikke kommer under de 10 grader og planterne skal afhærdes hvis væksten ikke skal gå i stå. Det er et hestearbejde at slæbe dem ind og ud, men jeg fortryder det altid hvis jeg ikke gør det, da de er så svære at få i gang igen, jeg har faktisk oplevet at så en ny plante som overhaler de andre i vækst, fordi jeg ikke fik dem afhærdet.
Jeg flytter mine planter ud i drivhuset inden jeg tager på arbejde og tager dem ind igen om aftenen i en uge og så lader jeg dem ellers stå derude. I denne periode må de ikke få stærk direkte sol, da bladene er ved at hærde, da de jo er nogle værre curlingbørn som har været overbeskyttet inde i stuen uden stærk sol og lave temperaturer. Så de skal have tid til at vænne sig til de nye forhold og styrke sig og hvis man gør det, sænkes væksthastigheden minimalt i den periode.

Planterne her blev slæbt frem og tilbage i 1 uge for at vænne dem til drivhuset (spiret under LED)

Livet i drivhuset (eller vindueskarmen):
Nu skal man så potte op hvis de stadig har brug for det eller plante dem i plantesække hvis man mere er til det og så skal de gødes regelmæssig (følg vejledningen, helst lige i underkanten hvis det er drivhusgødning)/man kan give dem langtidsvirkende gødning i jorden.
Det er lidt en religion om man nipper de første 7 blomster eller ej. Jeg gjorde det de første år, men  nu har jeg 50+ planter så det er helt umuligt at holde styr på og jeg har ikke observeret nogen forskel, planterne bliver samme størrelse og giver lige så mange frugter.
Faktisk er det jeg oftest hører fra folk er at de har fået valgt nogle for stærke chilier og ikke når at få dem spist selv om de konservere dem, så de fleste får alligevel rigelige mængder.
Hvis du dyrker i vindueskarm eller et hermetisk tæt drivhus, så du være opmærksom på bestøvning af blomsterne. Alle chilier (og tomater for den sags skyld) er selvbestøvende og ingen bestøvning=ingen frugt. Så tag en pensel eller brug din lillefinger og dut forsigtig rundt i blomsten så pollenstøvet rammet støvfanget (se billede af det her). Som sagt har jeg 50+ planter, så det gør jeg ikke, jeg tager fat i bunden planten/hele potten og så ryster jeg den som om den var en sukkerskål og jeg skal drysse sukker på havregrynene.
Og så er det bare at vente på frugten! Nogle chilier er gode, ligefrem bedst, når de er grønne/sorte og umodne f.eks. Jalapeno, hvor størstedelen skal modne til deres slutfarve som kan være alt fra gul, orange, rød til lilla.

Blå LED til de små chilispirer

0 Replies to “Dyrkningsråd til chili”

 1. Jeg elsker at læse om andre menneskers hobbyer, da de som regel formå at sprede en entusiasme omkring sig, som man kun kan blive inspireret af, og hvis nogen formår at inspirere, så er det dig Ditte:)

 2. Jeg r ny på din blog,men har først i år fået have og plads… men nu skal de grønne fingre have frit løb… tak for gode råd og inspiration…
  jeg læser med herfra…
  solhilsner
  Stine

 3. Tak Dorte, det er jeg rigtig glad for at høre! Det er noget af det bedste internettet har bragt med sig: muligheden for vidensdeling og inspiration!

  Hej Stine og velkommen til, er glad for du kan bruge noget herfra og håber du finder noget mere du kan bruge med tiden!

  God søndag til jer!
  Didde

 4. Kære Didde,
  jeg er selv lige begyndt at dyrke chili i min vindueskarm, og jeg ser så småt nogle spirer.
  Jeg dyrker økologiske frø i økologisk jord, og som du også skriver i et af dine indlæg, er der som regel en del næring i den jord man køber, så jeg tror det er okay for nu, men jeg forestiller mig jeg bør gøde dem lidt når de bliver større.
  Hvordan og hvor tit gøder du dine chiliplanter?

  De bedste hilsner
  Signe

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.