Slut med æbler

Selvom de æbler jeg havde godt kan holde til længere end december, sluttede det desværre med æbler i januar. Grunden til det er udelukkende opbevaring, som jeg synes har været den største udfordring alle årene, men vi har stadig slået rekorden, da vi ikke engang har kunne få egne æbler i december før.

Smukke Belle de Boskoop med rimfrost i januar måned – når de tøer bliver de helt slatne og mosede

Kasserne med æbler står egentlig OK i forhold til snestorm osv. men eftersom vi har haft flere nætter i træk med -15 C frost, så står de af og vi har ikke et ventileret sted uden så meget frost.
Jeg har prøvet at obvevare nogle uden så meget frost men med minimal ventilation og de mugner med det samme. Så næste år må jeg komme lidt i forkøbet og nå at lave mere æblemos inden januar kommer.
De kommer dog ikke til at gå til spilde på  nogen måde, da jeg et par gange om ugen har kastet 10 stykker ind til hønsene og 20 ud til rådyrene og solsortene på græsplænen. Det er næsten lige før det giver mere glæde end æblemos.

Haven i januar – spor i sneen antyder der er vild trafik af forskellige dyr

0 Replies to “Slut med æbler”

 1. He he ellers kan jeg anbefale en gris eller to i baghaven så går der ihvertfald ikke et eneste æble til spile 😉
  Mvh Allan

 2. Ja det med opbevaring er en udfordring. Min farmor, der er over 90, har fortalt mig, at da hun var barn, var det hendes opgave at gå i kælderen og vende æblerne en gang om ugen… Men da har der sikkert også været den perfekte blanding af ventilation og mulighed for frost…

  Spændende, om du med årene finder den rette opbevaring.

 3. frost og æbler er bare ikke godt.
  Det eneste som kan gøre dig glad, er at solsortene har brug for noget føde… Det er virkelig en stor udfordring at få passet på sine æbler, også når man egentlig har til hele vinteren. Det er jo en stor luksus at kunne gå ud i skuret og hente nordens guld ind i frugtfadet!
  Vi må lægge hovederne i blød.
  Jeg har tænkt på om man kunne tørre en del, og så bruge dem udblødt til grød – ved du om det virker?

 4. Også hos os har det været et godt æbleår, vi har endnu, men de synger absolut på sidste vers. Vi har dem stående i vores "kolde kontor" men det er absolut heller ikke optimalt. Man burde bygge en jordkælder til æbler og kartofler. Vi tørrer også æbler og det er fint i grød – men det var ikke det (eller mig) Camilla Fabricius spurgte om. De smager også godt bare som sundt slik i madpakken.

 5. Jeg er ret sikker på at du kan bruge tørret frugt til grød- den bedste frugtgrød min mor plejede at lave var en blanding af både æbler, pærer, abrikoser, svedsker osv- så det ville da være perfekt at bruge tørrede æbler på den måde- og så er det da herligt at de nu kan bruges til fuglene trods alt 🙂

 6. Jeg kogte en masse æbler til mos i efteråret – uden sukker eller anden tilsætning. Så frøs jeg dem ned i portioner (bunden af mælkekartoner) – så nu kan jeg tage en portion frem ad gangen! En anden mulighed – måske – er hvis I har en "varm" skunk? Vi har vores rødbeder (det eneste vi har meget tilbage af endnu) stående i en flamingo-kasse (med huller i låget) i skunken. Der er køligt men ikke frost, så det går helt fint. Men jeg har ikke erfaring med, om det ville fungere med æbler, så det er bare en idé 🙂

 7. Tak for alle jeres input!
  Æbler har brug for ventilation for at der ikke ophober sig ethylen som æblerne afgiver og som gør at de modner, så det er vigtigt at luften udskiftes jævnligt. Min kollega ha sine kasser stående op af husmuren og fordi hans hus er gammelt og ikke efterisoleret de sidste 20 år, er det nok til at æblerne klarer den længere end mine.
  Jeg tror jeg må være mere obs når den hårde frost er der og smide dyner over, de nætter.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.