Blomstrende tomater

Fra d. 6. maj har tomaterne fået lov til at stå ude i udestuen om natten og 2-3 dage før det har jeg båret dem ud i dagstimerne og ind om aftenen, for at de lige kunne vænne sig til det.
Nattetemperaturene har ligget på 7-10 grader udenfor og mine 2 termometre som står inde langs muren og op af vinduet siger hhv. at de laveste temperaturer har været 14,5 og 11,2 grader.
Det siges at væksten går i stå under 10 grader og de kan være svære at få i gang igen, men jeg har haft et par testplanter derude i små 2 uger og de ser ikke ud til at være svækket, så måske må de bare ikke være for længe tid af gangen ved så lave grader.
Jeg har i hvert fald ikke tænkt mig at bære mere på de tomatplanter, med mindre de skal plantes om eller temperaturene virkelig daler. Jeg har hængt noget op til at tage den værste eftermiddagssol så de ikke bliver skoldet, for første da i solen viste nemlig hvide døde papiragtige blade på dem som stod yderst.

Tomaterne nyder forårsolen

I hvert fald 50% er ved at vise tegn på blomsterknopper og nogle springer nok ud i løbet af nogle dage. Men det er meget forskelligt hvor meget de er vokset og der er mange hvor de nederste blade er visnet af, så det er en lang pind med topblade. Væksten kan være så forskellige selvom det er samme sort og samme forhold de har været under, så jeg ved ikke helt hvad der er gået galt.

Blomsterne kommer efter 5.-8. blad 

Men næste år vil jeg så meget senere for selvom planterne ikke er gået i stå, vokser de ældste langsommere og planter som er sået 1/4 kommer nok til at indhente dem som er sået 1/3 om ikke så længe.
Min opfattelse er at tomater vokser som udgangspunkt som ukrudt, men de kan godt få humørsvingninger som gør at væksten bremses, hele planten begår selvmord over kort tid eller de nederste blade visner af. Jeg synes ikke at kunne finde årsagen, men til gengæld tror jeg at jeg har fundet løsningen: Så tidligst i anden halvdel af marts og helst 1/4.
De når at komme op og sætte lidt blade og så skal de faktisk i drivhus, jeg synes at planterne fra 1/4 svarer nogenlunde i størrelse til dem man køber i butikkerne, måske lidt mindre, men helt sikkert klar til at tage fat.
Dette giver altså ikke de tidligste tomater, men til gengæld er det ikke så stort et gamble med om planterne mon går i stå inden The Grand Finale hvor de kommer i drivhus. Løsningen kunne også være at så nogle lidt inde i marts og resten i slutningen af marts.
Jeg glæder mig til at følge den videre udvikling af tomatplanterne, der er lidt mere Drama Queen over dem end chilierne, men dem kender jeg jo også ret godt efterhånden.

0 Replies to “Blomstrende tomater”

  1. Bare for at være besserwisser 😉 Det gør ikke så meget at tomater bliver ranglede og taber de nederste blade, bare plant dem, så nederste bladpar lige er over jordniveau. Tomater laver bare rødder på den del af stængelen, der er nede i jorden, så den bliver til lidt ekstra rod. I modsætning til peber, der absolut ikke kan lide den behandling.

    PS. Jeg regner med a du ved det her, men måske er der andre, der læser med og ikke ved det – jeg lærte det selv først for et par år siden.

  2. Pøs du bare løs Uglemor! Jeg sidder ikke på sandheden, det er kun godt med flere input 🙂
    Jeg planter også mine dybt hver gang jeg potter om, jeg synes bare de ældste vokser langsommere når jeg potter om end de nye, men det kan jo sagtens skyldes noget andet jeg ikke har fået øje på endnu.
    Jeg har haft held med det samme på peber og chili, men kun på unge stængler som ikke har dannet bark og så skal man helst skubbe lidt til dem dagligt, det fremmer roddannelsen (simulering af vind).

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.