Reflektorvægge til LED vækstlys

Hvert år, omkring januar, starter chilisæsonen op igen her i huset, hvilket betyder at der er et blå-rødt lys fra 2 LED pærer i dagstimerne i vores kontor. Det er ikke super behageligt at sidde og lave noget i, slet ikke hvis man skal vurdere farver, så i år fik jeg taget mig sammen til at lave nogle vægge omkring planterne, så det både afskærmer lyset for vores skyld, men samtidig reflekterer det, det ellers tabte, lys tilbage på planterne.

En billig løsning til at holde lyset inde ved planterne

Materialer
Jeg havde noget affaldskarton liggende som Jacob har skaffet hos et trykkeri, for når de modtager paller med papir, ligger der et ark beskyttelseskarton ovenpå som alligevel bliver smidt ud. Normalt bruger jeg det til at lave æsker at, da det er 3 mm tykt og stift, så det var oplagt til at lave en større ‘æske’ til LED lyset.

3 mm karton med let krøllet sølvpapir

Som reflektormateriale brugte jeg letkrøllet sølvpapir, klistret op på pappet med den blanke side udaf. Man kan sagtens købe reflektormaterialer til formålet, men byggeriet sluger alle vores penge for tiden, så jeg havde brug for en billig løsning.

Jeg har 2 lange stykker pap ovenpå som evt. kan afskærme lidt mere hvis det bliver nødvendigt

Reflektionstest
Da der har været lidt delte meninger og forsøg der viser at alufolie er dårligere end mat hvidt papir til at reflektere lyset, fik jeg sat Jacob i gang med at måle. Har på fornemmelsen at det er producenterne der laver de undersøgelser, så de er måske ikke helt troværdige…
Da lysmåleren er bygget til flashlys, er de 2 LED pærer sammenlignet med det, i fuldstændig samme setup, da vi ike kan være helt sikre på om lysmåleren måler korrekt med LED.
Der er målt reflektion på alm. mat hvidt papir, den blanke side af alufolie og den matte side af alufolien.

Lyset sendes op på en overflade og reflektionen måles

Pæren/flashen samt lysmåleren er sat på et stativ så lysvejen er ens og der er målt reflektion i 45 grader vinkel, hvor der er sat et lille stykke pap imellem for at hindre at noget af lyset lyser direkte ind i måleren og derved ikke er en reflektion.
Efter forsøget har jeg tænkt lidt på at denne målemetode jo ikke tager højde for diffusieret lys, da der kun måles lys i over 45 grader vinkel, men skidt pyt, jeg synes ikke det er helt spildt, for jeg vil da mene at have fundet ud af at alufolie ikke er helt dumt alligevel 🙂

0 Replies to “Reflektorvægge til LED vækstlys”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.