I detaljen ligger stilen

Da vi jo har købt et gammelt husmandssted, har vi under renoveringen valgt gå skånsomt til værks for at bevare sjælen i huset. Det har selvfølgelig givet noget ekstra arbejde og omkostninger til tider, men det er det hele værd når resultatet står færdigt. Man er ofte fristet af at tage den hurtige eller den billige løsning, men det løfter projektet noget mere at undlade at gå på kompromis.

Det mest gennemgående arbejde ligger i det synlige tømmer som er af ukendt alder. Men fyrretræ med så tætte åreringe kan ikke købes mere, så jeg gætter på at det er ægte pommersk fyr som nok har mere end 60 år på bagen. Under de fire-fem lag maling gemte der sig det fineste træ.

Der leges med stemmejern og morgenhår.

Det har dog været et kæmpe arbejde at skrabe det gamle maling af, og høvle/slibe sig vej ind til tømmeret. Da vores nabo rev sit hus ned, var jeg hurtig til at klunse noget pænt tømmer – ca. 20 meter i alt, hvoraf det meste er brugt til at lave en langsgående bjælke på 12 meter der går gennem stue og køkken, og vi har skiftet et par bjælker der var mætte af dage.

Der stemmes ud med stor koncentration
Midt i stuen blev det også til en støtte, for at bære loftet over et spænd på 4 meter. Bjælken står på et armeret punktfundament der er ca. 80x80x40 cm under flamingoen, der er støbt en betonbjælke op gennem flamingoen og gulvet der har en 20mm gevindstang støbt ind, som rager 3 cm op af betonen. Ovenpå det 6″ høje tømmer, ligger 6″ spærtræ der er skruet sammen med tømmeret med vinkelbeslag. Det giver alt i alt næsten 30cm træ, så mon ikke det holder sig stift over et spænd på 2 meter.

Færdigt arbejde!
Læg i øvrigt mærke til staldvinduet i baggrunden, som stod i skuret. Det har fået fjernet glassene, og er blevet slebet og malet. Det giver en åbning mellem stue og køkken, og bidrager til hyggen og indtrykket. En ekstra detalje, som kan være svær at se på billedet, er vindueslysningen. Den er ikke 90 grader, men er lidt mere åben. Måske 65 grader, selvom jeg ikke har målt det. Det giver i hvert fald et større lysindfald, og de tykke isolerede vægge virker ikke så bastante. 
Der fjernes gammelt glas og kit.

Her ses de vinklede lysninger bedre på et billede fra badeværelset. Jeg skærer selv vindueskarmene ud i kraftig MDF, fræser noten til vinduet og en profil på forkanten for til sidst at male med hvid blank oliemaling glans ca. 50. Det giver godt med lys, og en overflade som tåler fugt.

0 Replies to “I detaljen ligger stilen”

  1. Det ser rigtigt godt ud. Vi er jo selv i gang med at sætte et ældre hus i stand, men slet ikke ligeså omfattende. Detaljen med staldvinduet er rigtigt fint – Den tager jeg lige en mental note af 🙂 Arbejdet med bjælkerne er også ret imponerende. Det er godt med en handymand i huset 🙂

  2. Ja vi så løsningen med staldvinduet, i mindre udgave, hos en af Didde's kollegaer. Da der ikke er glas i, kan man lige lange en kop kaffe igennem 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.