Stiklinger af frynse alsobia

For mange år siden kørte jeg til en planteskole på Sydsjælland, fordi de havde annonceret at de havde en stueplante der hedder Frynse Alsobia (Alsobia dianthiflora). Jeg synes den er så fin, trods jeg ikke er det store blomstermenneske, måtte jeg bare have sådan en hængeplante.

Desværre gik alle mine planter tabt en sommer hvor vi skulle på ferie og hvor feriepasseren ikke var opmærksom på at hun havde taget vand fra den varme hane 🙁 Siden da har jeg ikke set den nogle steder, men da jeg skulle ned i februar og have læggekartofler i Holbæk planteskole i Megacenteret, spottede jeg en enkel plante som havde brug for en kærlig hånd, som jeg fik til halv pris.
Den fik en større potte og en gang gødning at kvikke op på og så har den ellers begyndt at få små nye blade. Det går jo ikke så hurtigt her i den mørkere tid, fremfor sommeren og slet ikke når man hele tiden skal hen og se om den er vokset lidt 🙂

Frynse alsobia stikling klar til jord

Nogle af de tynde hængegrene knækkede/bøjede under omplantningen, så de blev klippet til stiklinger i stedet, så jeg har noget at give væk eller bytte til sommerens havebesøg og plantebyttemarkeder.
Alle stiklinger er klippet med 2 bladsæt, hvor det nederste bladpar (det der voksede tættest på planten) har fået klippet alle bladene af (se billede herover).
Stiklingerne kommes i små potter med jord, jeg bruger alm. plantesæksjord, evt. det brugte fra sidste år. Bladene må ikke røre ved jorden, så mugner de nemt. Rødderne dannes herefter udfra det afklippede bladsæt under jorden.
Selve stiklingen kan godt vokse sig større uden at have dannet rødder så vær ikke for hurtig med at plante dem om.
Tiden det tager afhænger meget af lysforhold og varme, lige nu står mine under LED sammen med en masse andre spirer. Det ville nok godt kunne lade sig gøre i vindeskarmen, men de ville være længere tid om at få rod og derfor være mere udsatte. Hvis man selv kan vælge tidspunktet ville jeg nok gøre det i april-august, måske også september.

Frynse alsobia stiklinger der skyder så småt

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.