Billig persille og purløg til haven

I stil med mit indlæg i går vil jeg lige vise nogle andre forårsysler jeg har gang i.
Persille og purløg kan fåes som dagligvare for ml. 5-10 kr i stort set alle dagligvarebutikker og på de tider af året hvor man ikke kan plukke i haven, er det ikke den store udgift til krydderurter samt man kan plante den afklippede stump ud i haven/drivhus og høste af den igen til foråret.
Man kan også gøre det med andre krydderurter som koriander og basilikum, men de kan ikke klare kulden i drivhus/ude endnu, så de skal stå inde og vokse sig store til varmen kommer.
Purløg og persille skal ikke behandles helt ens med udplantningen, så jeg har kort beskrevet herunder hvordan jeg plejer at gøre.

Purløg
Alle de purløg jeg køber i løbet af vinteren, planter jeg ud i en ‘brugt’ krukke når jeg har ellers har klippet færdigt af dem. Med en brugt krukke mener jeg en krukke som der i sommerens løb har vokset sommerblomster/tomater i, som nu er visnet helt ned pga. kulden.
Jeg fjerner den afvisnede plante og sætter løbende de små afklippede purløgsplanter. De vil så begynde at skyde i løbet af foråret, og hvis man hiver potten ind i drivhuset får man tidligt purløg.
I år har jeg valgt en stor potte og sat dem i midten, så jeg kunne plante stedmoderblomster rundt i kanten, så er den både køn og praktisk.
Det er så hurtigt lige at smide en brugt purløg i jorden og når jeg ellers bliver mere havelysten i foråret og frosten har forladt jorden, finder jeg et mere passende sted til purløgen, så jeg kan bruge min potte til sommerblomster/tomater igen.
Da purløg spreder sig ved at sætte flere purløg ved siden af sig selv, kan man med fordel brække purløgen op i 3-4 klumper eller mere.

Brugte purløgsplanter og stedmoderblomster i en sammenplantning

Persille
Pga. den lune vinter har jeg slet ikke haft behov for at købe persille, men da den er 2-årig og mine nuværende vil gå i blomst i år, har jeg købt en i Netto for at kunne høste til efteråret/vinteren. Hvis man sørger for at plante nye ud hvert år, kan man høste af sidste års planter indtil de blomstrer og til at de nye har vokset til. Desuden er det alletiders forårsterapi, så man ikke kommer til at så alt for meget og alt for tidligt.
Der er rigtig mange småplanter i en ellers ret lille potte persille fra grøntafdelingen, her blev det til 35 planter. Før jeg begynder at splitte den ad, sætter jeg den 1/2 time i vand, så den virkelig får suget til sig og jorden er plaskvåd. Rødderne går nemt i stykker hvis jorden er tør.
Og så er det ellers i gang med at splitte klumpen op i småplanter, man kan ikke undgå at nogle går i stykker og det er heller ikke altid at alle klarer omplantningen, men langt de fleste gør.
Jeg bruger bakkerne fra de købte stedmoderblomster i første omgang og sætter 2 småplanter i hver. De bliver sat i alm. plantesæksjord og bliver sat i en balje vand så de kan suge til sig. De lange persillestilke er ret sarte, så jeg vander altid nedefra, da jeg synes de har svært ved at rejse sig, hvis de får våde blade.
Normalt høster jeg de lange stilke persille inden omplantning og lade de små nye være, så man behøver ikke at købe en potte udelukkende til omplantning, man kan godt høste lidt af den, men den har selvfølgelig størst kraft hvis man lader den beholde så mange blade som muligt.
Bakkerne sætter jeg i drivhus, for at de kommer hurtig i vækst, man kunne måske også have dem inde, men det har jeg ikke plads til for tomater og chili, og de skal nok komme hurtig i vækst.
Nu er det bare at vente på de kommer godt i gang og når de har fået godt fat er de klar til at blive plantet ud i haven et sted.

35 persilleplanter kom der ud af en potte fra Netto til 5 kr.
Efter 3-4 uger i drivhus i april er hver plante busket godt med nye skud og nu skal jeg bare finde et sted i haven til dem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.