Kolde forsøg med tomater og chili

Jeg har tit tænkt på at det er utroligt så langt hen i sæsonen at både chili og tomater klarer den, trods kuldegrader omkring nulpunktet. De bliver også gradvist vænnet til det som året går på hæld, samt de er store og stærke og kan klare en del modstand.

Udsætning af planter i marts i drivhus
Men jeg har læst om nogle stykker på facebook der har sat nogle forsøgsplanter i drivhus allerede 9. marts i år og de lever stadig. Der er en der har dem i et minidrivhus fra Harald og de har vist tabt lidt blade, men overlever. En anden har sat et minidrivhus med bobleplastomkring inde i sit drivhus og hans vokser faktisk, trods han måler nattetemperaturer på omkring 1 grad celsius.
Det overrasker mig ikke så meget at de kan klare den, men det overrasker mig i den grad at de kan klare den uden tilvænning, direkte fra stuen ud i kulden med de små bimlinger.
Min uopvarmede udestue har ikke været under 4 grader den sidste måned, på trods af nattefrost, så jeg tror jeg har gode muligheder med forsøget.

Minidrivhus i uopvarmet udestue

Jeg havde tænkt på at købe et minidrivhus som skulle isoleres så jeg kunne sætte en varmemåtte ind og starte sæsonen tidligt op, det er jo i denne tid jeg nyder de grønne spirer allermest og det får mig igennem den grå tid.
Men i år har jeg nøjes med at købe drivhuset og stille ind i udestuen, og d. 26. marts røg der så nogle ekstra planter derud.
Drivhuset er fra Harald Nyborg til 150 kr og var det billigste jeg kunne finde, jeg synes det er fint til det jeg skal bruge det til, men jeg ville ikke anbefale det til at stille udenfor, man kan næsten vælte det ved at puste på det…

Små spirer og en lidt større plante sat ud i minidrivhuset 26. marts

De udvalgte
Jeg har valgt nogle overskudsplanter, så det er ikke den største ulykke hvis de går til eller aldrig bliver til noget.
Der er 2 chiliplanter som er ca. 3-4 dage gamle, Omnicolor X Blondie (F1) og PeppAnja (F3?).
Der er 2 tomatplanter som er ca. 1 uge gamle, Black Cherry og rød datterino.
Til sidst er der en plante på 3,5 måned som er min krydsning Purple Carrot (F2), overvejer også at smide en Santa Banana derud, men jeg ser lige tiden an.

De små sarte spirer er ikke så sarte når det kommer til stykket

Forventninger til forsøget
Jeg har en forventning om at de går næsten helt i stå i væksten pga kulden, men efter noget tid tror jeg de tager fat igen og vokser sig langsomt større. Jeg tror de små har det lidt sværere i starten end den store og de vil være mere udsatte overfor store temperaturudsving, hvor de nok kan visne hen, hvor den store måske bare taber lidt blade.
De vil få meget mere lys end dem jeg har i vindueskarmene, så jeg tror de vil få en flot kompakt form men det vil tage forholdsvis lang tid. Jeg regner med at de dage, hvor vi får høj sol hele dagen og 12-15 grader ude, vil man næsten kunne høre dem gro, da jeg tror de er mere parate til at vokse på de gode dage. Den tendens ser jeg i hvert fald hos kartofler og fuchsia som står derude. Man kan næsten ikke se vækst hos dem, men så kommer der en soldag og så krudter de afsted.
De kommer nok ikke til at give flest frugter, men jeg vil tro at de bliver mere stabile med tiden, så hvis dem jeg sætter ud i maj går i stå pga en nat med frost udenfor, hvor jeg ikke når at få dem ind i stuen, så vil kuldeplanterne klare den uden problemer, fordi planterne er tilvænnet.
Så det både for at finde en mulighed for backup planter i nødstilfælde, samt en måde at begrænse væksten og måske forberede dem på en tidligere udplantning på friland. Når det er overskudsplanter er det lidt nemmere at lave sådanne forsøg og det er ikke så øv hvis det går galt.
De første 2 døgn gik fint, med temperaturer fra 5-15 grader.
Fortsættelse følger…

Såning af tomater i marts i drivhus
Jeg hang nogle tomater til eftermodning i efteråret af ‘Orange datterino’ i min uopvarmede udestue og glemte selvfølgelig alt om dem. Så de har hængt der hele vinteren og nogle er mugnede, andre er kun rådnede og er helt flydende indeni.
Da der er mange frø der sagtens kan spire trods frugten omkring dem er mugnet/rådnet, måtte jeg lige se om de ville spire, selvom de nok har fået frost, men den lille ‘slimlomme’ var stadig intakt. De var så de allerhurtigste til at spire, kun 2 dage efter kom en masse spirer op af jorden.
Da jeg stadig har dem hængende, vil jeg prøve at mase en tomat ud i en potte og sætte den i minidrivhuset for at se om de ikke også vil spire. De spirer nok ikke efter 2 dage, men kan sagtens forestille mig de kigger op på et tidspunkt, synes tit jeg læser om at folk finder selvsåede tomatplanter i deres drivhuse om foråret.
Jeg tror faktisk at hvis jeg lader dem hænge, så vil de begynde at spire ud af tomaten, jeg hr i hvert fald før købt en tomat jeg skar op og så var frøene allerede i gang med at spire inde i tomaten.
Tænk hvis denne vinter har været så mild at jeg ville kunne overvintre tomater, spire og gro planter uden at skulle have dem ind i stuen overhovedet, det ville være lidt sejt. Og lidt skræmmende, når man tænker på den globale opvarmning.
Fortsættelse følger…

Eftermodnede og frostudsatte tomater, med spirevillige frø
Orange datterino efter kun 2 dage indenfor

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.