Jordbærplaner og planter

Jordbær i køkkenhaven kan være en stor udfordring
Da vi flyttede ind i huset for snart 5 år siden, stod der nogle fine rækker med jordbær. Det blev hurtigt til et vildnis med mælkebøtter, tidsler, brændenælder og fuglegræs samt alle udløberne.
Hvis man ikke holder et jordbærbed finder man hurtigt ud af hvor ‘galt’ det kan gå og hvor hurtigt man kan vinke farvel til jordbærrene.
Jeg har forsøgt at holde det nogenlunde i ave med årene, men byggeriet og alt muligt andet har gjort at det ikke har kunne lade sig gøre så vi har kunne høste bare en lille skål jordbær.
Af alt hvad jeg har dyrket i haven indtil videre synes jeg jordbær er det sværeste at dyrke, da ukrudten virkelig skal holdes væk og derefter alle de slyngler som spiser bærrene før mig.
Min brors svigerfamilie har en havefræsers afstand mellem rækkerne og så kører de med den mellem rækkerne for at holde det nede, hvilket er ret smart, hvis man ellers havde en fræser der virkede…

‘Husets jordbær’ har sat mange blomsterknopper i altankassen der blev plantet til sidste år

Jordbær i potter
Sidste år havde jeg dem i potter i udestuen, men de gav ikke så godt og de fyldte meget når man nu skal have plads til så mange chilier og tomater. Så efter sidste års høst kom potterne ud på gårdspladsen og så glemte jeg alt om dem indtil nu.
Jeg havde egentlig tænkt at droppe de fleste af dem, men til min store overraskelse er de fyldt med blomster på vej. Jeg tror den milde vinter har skånet dem og de er måske faldet bedre til i deres potter her på andet år, for både 1., 2. og 3. års jordbær har blomster på vej og det ser ret lovende ud.
Nu er der ikke plads i udestuen og jeg er stadig skeptisk om de nu bliver til noget, så jeg lader potterne stå på gårdspladsen og så må vi se om jeg får dækket bærrene til når de skal modne, det vil nok være smartest med alle de flyvende jordbærtyve der patruljerer i området.
Om ikke andet er jeg mere sikker på bestøvningen, da der er flere bier udenfor end i udestuen, som kun bliver åbnet på varme dage og det er det ikke altid når jordbærrene blomstrer.

De hvide jordbær har også blomsterknopper trods jeg aldrig fik pottet dem om til nogle større potter

Jordbærsorter
Den sort som stod her, da vi flyttede ind ved jeg af gode grunde ikke hvad er, men jeg har beholdt planter af den alligevel, da jeg synes det er lidt specielt at den fulgte med huset og den smager godt. De går under navnet ‘husets jordbær’ indtil videre.
Så fik jeg nogle remonterende sidste år af en anden holbækker og sorten hedder noget med O. Den der står i et bed har blomsterknopper, men dem i potter har ikke, men de har også været meget tørre henover vinteren, så de er først ved at vågne nu.
Jeg har før oplevet at en jordbærsort smager godt i en have men ikke nær så godt i en anden have. Der er meget der kan spille ind som kan gøre dette, men jeg har en fornemmelse af at man skal finde den sort som passer bedst til ens jord, lidt ligesom jeg har det med kartofler. Man må prøve sig frem med sorterne.
Derfor købte jeg sidste år hvide jordbær (Pineberry) og i år har jeg købt en enkel plante af Florence, Polka og Korona. De 2 sidste fordi jeg mindes at synes bedst om disse da jeg var til jordbærsmagning på Rokkedyssegård og Florence fordi det var den sort de havde på en selvpluksmark ved Stubberup (ved Fakse), og han har lukket ned nu. De hvide jordbær er mest for sjov, men de smagte faktisk rigtig godt sidste år.
Planen er at få de unge planter til at lave godt med udstikkere, så jeg kan lave nogle korte rækker med jordbær til næste år. Jeg har kun købt en plante af hver sort, så det er en billig løsning og derfor ikke en hurtig. Jeg kunne også søge efter nogle der havde aflæggere, men nu blev det sådan i år. Jeg er alligevel spændt på om de giver et enkelt bær eller 2 så jeg kan smage sorterne i år samt få udløbere, nu må vi se hvad tiden bringer.

Korona, Florence og Polka i deres nye store potte, hvor  de skal lave en masse udløbere og måske lidt bær

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.