Krydsning af æbler

De sidste par år har jeg leget med krydsbestøvning af chilier og sidste år udvidede jeg med krydsning af tomatsorter, hvilket jeg synes er utrolig spændende. I år har jeg så kastet mig ud i krydsning af æblesorter, et lidt længerevarende projekt, men ikke mindre spændende! Og så er det jo stort set det samme som med chilierne, planterne er bare “lidt” større og kan ikke flyttes så nemt 🙂
Fordelen ved at krydse æbler frem for chilier og tomater er at når du har lavet krydsningen så har du din færdige sort, da man får et træ som vil give den samme frugt år efter år.
Chilier og tomater sår man jo hvert år og din nye sort vil først være stabil efter 8-9 generationer, så der er lange udsigter for stabilitet og det er lidt surt hvis man nu synes den smager bedst ved 4. generation. Til gengæld får du frugt fra første år med chili og tomater, hvor der går en del år før du ser hvad det bliver til med dine æbler, men jeg har tid til at vente!

Her i starten af maj blomstrer hele æblehaven så smukt og bierne summer

Ikke tøve når man ser de første æbleblomster
Men man skal være hurtig når man ser æbleblomsterne, for man skal fange dem inde de springer ud og det gør de altså kun en gang om året, så det nytter ikke noget at komme en uge for sent.
Det er særlig svært når solen skinner og temperaturen er høj, så sker blomstringen hurtigt. Jeg nåede f.eks. ikke at tage pollen fra en af mine yndlingsæbler, Summered, da jeg så de var i ballonstadiet lige før udspring og da jeg gik ud og høstede blomster til mine fadersorter, var alle Summereds blomster i fuld flor! Så der må jeg vente til næste år. For problemet med at tage pollen fra en åben blomst, er at du ikke ved om der har været en bi forbi som lige har besøgt et andet æbletræ, og så kan den blomst indeholde pollen fra mange forskellige æblesorter. Så de skal tages inden bierne kan komme til dem.

Find de blomster der er lige ved at springe ud – både til han og hun

Høst af pollenknapper fra fadersorten
Man skal ikke gå efter de mindste blmsterknopper når man skal have pollen fra sin fadersort. Man skal helst finde dem der er lige ved at springe ud, da man så kan regne med at få dage efter, at pollenet modner og er brugbart. Hvis det er for umodent, altså en meget lille lukket blomsterknop, kan man også risikere at det er for svagt og ikke modnes ordentligt, det sker i hvert fald for chili og hvis blomsten er åben kan et insekt have ‘forurenet’ blomsten med fremmed pollen.
Så man finder altså de blomsterknopper som er lige ved at springe ud og så høster man de endnu umodne støvknapper som indeholder pollen. Støvknapperne kan man pille af ude ved træet, men man kan også plukke et par blomster og tage med ind.
Fordelen ved at pille dem af ude ved træet, er at den blomst man piller ved også kan blive til et æble, hvis bare man ikke ødelægger støvfanget i midten, selvom man stjæler støvknapperne. Mine æbletræer er dog så gamle og sætter hundredevis af blomster så det gør ikke den store forskel om der ryger et par blomster.

For lettere at kunne komme til de umodne støvknapper, fjernes kronbladene

Man kan se om støvknapperne er ved at modnes ved at de begynder at strække sig væk fra blomsten. Så jo længere deres stilk er jo tættere er de på at modnes, derved at åbne sig og frigive deres støvede pollen.

Ved at klemme blidt med en pincet under støvknapperne, kan trække de umodne støvknapper af forsigtigt

 Jeg har opsamlet mine blomster til pollenhøst i en isterningbakke for at holde styr på dem. Jeg satte en mærkat i hvert rum og så gik jeg ellers i haven og høstede ballonblomster, så jeg havde styr på dem ude i haven og kunne høste støvknapper indenfor i et rum ad gangen.
Efter 2 dage var alle støvknapperne skrumpet helt ind og var støvede og klar til at komme på moderblomsterne. Hvis moderblomsterne ikke er klar, kan pollenet godt holde lidt længere, men jeg ville nok dække det over med husfilm, så det ikke tørrer helt ud og så komme det i køleskabet.

Støvknapperne holdes adskilt i en isterningbakke

I år er fædrene Filippa, Træ nr. 2 (et lækkert spise/gemmeæble), Guldborg og Rød Ananas. Topaz havde ikke stor nok blomster på det tidspunkt til at kunne blive en far. Man kunne godt plukke en gren og sætte i vand indenfor for at fremskynde det, men lige min Topaz er et meget lille træ.

Klargøring af blomsten af modersorten
Samme dag klargøres moderblomsten. Man udvælger igen en blomsterknop i ballonstadiet der er lige ved at springe ud. Jeg har fundet nogle grene med flere blomsterklaser og har efterladt 2-3 ‘næsten åbne’ blomster i hver klase, resten er fjernet. Hvis alle blomsterne bliver til æbler vil jeg fjerne æbler, så der kun er 1 æble pr. klase blomster. Men denne udtyndning udføres først efter junifald, hvor træet selv udtynder frugterne.

De største knopper efterlades og resten af blomsterne og knopperne tages af

Nu er æbler ikke allesammen selvbestøvende som feks. chilier og tomater, men jeg fjerner alt andet end støvfanget så det eneste krudt der bliver sendt afsted til den blomst er energi til at modne støvfangeren så den bliver klistret og er modtagelig overfor fremmed pollen.

En emaskuleret blomst, hvor jeg har fjernet kronbladene og støvknapperne
Efter blomsterne er emaskuleret kommes en pose over indtil de skal have pollen

Når man emaskulerer en blomst er bierne ikke interesseret i den mere, da de ikke kan genkende den og den i øvrigt ikke har noget pollen til dem. Men for at være helt sikker på at der ikke lige er en bi med fyldte pollenbukser, der tager et hvil på mine moderblomst har jeg kommet frostposer omkring dem indtil de bliver manuelt bestøvet med mit klargjorte faderpollen og frugtknuden vokser.

Krydsbestøvningen udføres
Efter 2 dage var pollenet klar og når jeg kiggede på de emaskulerede blomster i haven, så det ud til at støvdragerne havde spredt sig og strittede mere. Den grønne ‘blomsterkrave’ var ved at vende vrangen ud på sig selv og dem med kronbladerester viste også tegn på at blomsten var sprunget ud.
Nu var jeg særligt glad for de alle havde fået poser over sig, eftersom det har stået ned med silende regn i 2 dage. Poserne gjorde at de kun var fugtige og ikke plaskvåde og da der var opholdsvejr om aftenen og helt vindstille, greb jeg pensler og pollen og skyndte mig ud til æbletræerne.

Støvknapperne modnes (de store er umodne, de små er modne), knuses let med bunden af penslen og så pensles det ellers på støvfangerne af den klargjorte moderblomst

Poserne blev taget af og det udvalgte pollen blev penslet på. En pensel til hver slags pollen, så man ikke får det blandet sammen. Man kan med fordel mase støvknapperne lidt, så mere pollen frigives. Det er lidt svært at se om støvfangerne er klar, men når de er modtagelige for pollen, bliver de klistret ude i dutterne på spidsen. Da jeg penslede pollen på, blev dutterne tydeligt orange af pollenet hvor imod støvfangerstilkene ikke blev orange, så det pollenet klistrede sig bedre fast i dutterne, hvilket jeg tager som et godt tegn.
På med posen igen og på denne skrev jeg fadersorten. Nu er det bare at vente tålmodigt og se om de falder af eller frugtknuden bag blomsten svulmer op og bliver til et æble fyldt med spændende kerner.

2 dage efter kommes pollenet på moderblomsten som nu også er klar

Det er vigtigt at få mærket de æbler med hvilket sort de er krydset. Posen tages af, når æblet svulmer op, men hvis man har gang i flere kryds på samme træ er det vigtigt det får et skilt på med fadersorten. Når træet begynder at nærme sig modningstid, vil jeg også klistre en label på selve æblet. Ikke noget fancy, men bare en firkant/cirkel så jeg kan finde æblet igen hvis det falder på jorden. 

Mine billeder er jo taget med en telefon og ikke den bedste kvalitet, hvor Flemming Thorninger fra Sonneruplund.dk har været i gang med makro og har taget de mest fantastiske billeder, se dem her. Det er også den gode Flemming der har inspireret mig til at komme i gang med at krydse æbler i stedet for at så tilfældige kerner, hvor jeg kun kender moderen. Den største udfordring har egentlig bare været at komme i gang med det på det rigtige tidspunkt, for det er en forholdsvis lille tidsperiode det kan gøres. Chilierne kan jo nærmest krydses året rundt da de blomstrer uafhængigt af årstiden under vores kunstige forhold, hvis man vel at mærke har dem inde eller i drivhus.
Årets æblekrydsninger er indtil videre:
Summerred X Filippa
Guldborg X Filippa
Filippa X Træ nr. 2
Filippa X Guldborg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.