Hjemmelavet sofabord

Som så meget andet i huset, er vores sofabord en gang hjemmesløjd. Derfor kan det jo godt laves pænt, og uden at koste en formue. Didde havde en idé til udformningen, og selve konstruktionen blev vi enige om hen ad vejen.
Vi fandt en stor rest MDF i bauhaus til en 50’er, den blev savet til med stiksaven med blød hånd, efter en frihånds blyantstreg. Formen blev finpudset med en båndpudser, og kanterne blev fræst med et profiljern. Hylden under bordpladen var til overs fra et andet projekt, stiksavet med blød hånd og fræst runde kanter. Stellet er lavet af høvlede bøgelister, i mål så de blev udnyttet mest muligt. Samtidig er det hele lavet med limede svalehalesamlinger og dyvler, så der er ikke brugt en eneste skrue. Sidste aspekt, kræver jo selvfølgelig en høj grad af præcision, og et fræsejern med rette form. Der findes skabelonsystemer til at fræse perfekte svalehale/fingersamlinger, men det er en ret bekostelig affære. Jeg lavede selv et lille fræsebord af en kasseret hylde samt en l-profil og et par skruetvinger og spændte min fræser op i høvlebænken.

Bordpladen i MDF saves ud med stiksav
Hjemmelavet mini-fræsebord. Blyankrydset var nyttigt at still lan’et efter,
da det var brugt til at bore huller til fræsejernet og skruerne i fræserens sål.

Første sæt fingre er fræst. Det kræver en del koncentration med linealen at lave det.

Men når det passer, så passer det.
Sammenskudte samlinger som denne, er bomstærke. Alle samlingerne er lavet så stramme at de skulle bankes sammen. Her er det vigtgt at lægge en klods mellem køllen og træet, så man ikke får slagmærker.
Hylden under borpladen er savet ud, har fået fræst kanter og de er grundet med en blanding af lim og vand,
som slibes efter hærdning, og giver den pæne finish på kanten af MDF pladen. 

Det færdige bord, fejres naturligvis med et par gode kopper kaffe.

4 Replies to “Hjemmelavet sofabord”

  1. Super tip med at "grunde" kanterne med lim/vand. Manden har lige bygget et skab i MDF og stod og grublede over hvad jeg skulle gøre for at få pæne kanter – og så kom det her indlæg 🙂 Og super fint sofabord i fik lavet!

  2. Så dejligt i kunne bruge det! Vi er nemlig lidt ærgelige over vi først fandt ud af det nu, da vores vinduesplader godt kunne have brugt denne behandling 🙂

  3. Hej. Hvad er mdf’en grundet med inden maling?
    Altså ikke kanterne med lim og vand, men selve pladerne?

    Mvh. Nanna

    1. Der er brugt en grunder fra malerbiksen der passede til malingen, det er så mange år siden at selve malingen ikke sælges mere, men den kunne sikkert fint grundes med en opløsning af vand/trælim 50/50 ligesom kanterne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.